Debatt

Enda landet som straff- beskattar pensionärer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Striden om pensionärernas skatter hettar till.

Trots skattelättnader på fem miljarder kommer pensionärerna fortsätta att betala högre skatt än de som jobbar, meddelar statsministern till Ekot.

– Inget annat land i hela världen straffbeskattar pensionärerna, rasar en av pensionärerna på Aftonbladet.se.

”Ovärdigt” eller ”nödvändigt” – på Aftonbladet.se drabbar läsarna samman om alliansens skattelinje för pensionärer.

I helgen lovade regeringen fem miljarder i skattelättnad åt landets pensionärer. Samtidigt planerar alliansen för ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget – vilket innebär att pensionärerna även fortsättningsvis kommer betala högre skatt än den som jobbar.

– Inget annat land i hela världen straffbeskattar pensionärerna! Vi pensionärer kräver lika skatt för lön och pension. Ut med packet! rasar signaturen Kloddbjörn, 71 år. Läsaren Pinky, 65, köper inte Reinfeldts motivering att pensionärer ”inte jobbar”:

Kistan är tom

– För statsministerns kännedom vill jag meddela att pensionärerna redan har jobbat ihop till sina pensioner. Pensionen inte är någon social allmosa.

Allansen får också stöd från många som menar att Sverige inte har råd med fler skattelättnader. ”Det finns helt enkelt inte pengar i kassan. Fler måste jobba in skattemedel.” skriver signaturen Alex:

– Klart att det ser illa ut när vi äntligen har en regering som tar problemen på allvar och lyfter upp dessa istället för att sopa dem under mattan.

Många fnyser åt de rödgrönas löfte till pensionärerna att likställa skatten.

– Genom att höja skatten för de som arbetar. Pensionärerna får inget av de rödgröna, menar en av läsarna.

Vi ger oss inte

Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, välkomnar skattesänkningen, men är inte nöjd med alliansens lättnad.

– Kampen fortsätter, vårt krav sedan jobbskatteavdraget infördes är lika skatt för lika lön, och det uppfyller inte regeringen. Det är en rättvisefråga. Skattelättnaden är ett sätt att täcka nästa års sänkning av pensionerna, som beräknas till drygt 3 procent, men det duger inte.

Vad säger du om de rödgrönas löfte att likställa skatterna för pensionärer och de som jobbar?

– De har kvar att visa hur de tänker genomföra det. Det återstår att se.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt