SD står stenhårt fast vid sin extrema familjelinje

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Enskilda företrädare är ingen ursäkt

Under flera år har ledande företrädare för Sverigedemokraterna givit uttryck för en extrem syn på familj, jämställdhet, homosexualitet och sexualpolitik. Åsikter som SD uttrycker i program, på bloggar och den nätburna Radio SD är bland annat att abortlagstiftningen ska bli radikalt mer restriktiv, att könsrollerna är nedärvda och att kvinnor och män därför ska ha olika uppgifter, att feminismen ”har fått förödande konsekvenser” och att homosexuella ska förlora rättigheten att gifta sig.

SD:s tonläge i dessa frågor är högt uppskruvat. Så här skriver exempelvis Margareta Sandstedt, sjättenamn på partiets riksdagslista, på sin blogg om jämställdhetskampen i Sverige:

”Vänsterns könskrig som även högern trallat in i, har haft en hemsk och förödande effekt på kvinnor och är samhällets värsta fiende. Den har medfört den mest omfattande slakten på varaktiga och sunda relationer. Men våra bödlar får aldrig nog av sin själsliga massaker. De är berusade av blod.”

De allra grövsta SD-uttalandena finns i frågan om homosexualitet. I bräschen går partisekreteraren Björn Söder som i parti­organet SD-Kuriren dragit paralleller mellan homosexualitet och tidelag. Det är ett argument som vi känner igen från flera främlingsfientliga partier över hela Europa.

Nu beklagar Jimmie Åkesson och Carina Herrstedt att enskilda företrädare för SD uttryckt sig föraktfullt om homosexuella. Men det handlar inte om enskilda företrädare, utan om partisekreteraren och ledande partimedlemmar. I andra partier hade partisekreteraren fått avgå efter ett liknande uttalande, men så är inte fallet inom SD.

När det gäller de nedlåtande uttalanden om feminism, den kvasivetenskapliga synen på familjen och den restriktiva abortpolitiken ber Åkesson och Herrstedt varken om ursäkt eller bemöter vår kritik. Där står partiet fast vid sin linje, och det man egentligen vill ha är ett samhälle där traditionella och ojämställda mans- och kvinnoroller upprätthålls och där hbt-personer är andra klassens medborgare.

I vår artikel, som SD skrivit en replik till, konstaterade vi att de etablerade riksdagspartiernas strategi att stoppa huvudet i sanden inte fungerar när det gäller SD:s jämställdhets- och hbt-fientliga familje- och sexualpolitik, och att partierna måste bli bättre på att bemöta den.

Vi vill nu upprepa vår uppmaning: riksdagspartierna måste bli bättre på att sätta sig in i SD:s politik och huvudfrågor, och inte enbart angripa främlingsfientligheten utan också familje- och sexualpolitiken när de kritiserar partiet.

Åsa Regnér

Generalsekreterare RFSU

Mats Wingborg

Journalist och författare till boken

”Slaget om svenskheten” tillsammans med Anna-Lena Lodenius

Sören Juvas

Förbundsordförande RFSL

Publisert: