Debatt

Nya boken går över alla tidigare gränser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Hovreportern Roger Lundgren: Alla makthavare kommer att få det tuffare framöver

Att boken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” av Thomas Sjöberg, Tove Meyer och Deanne Rauscher kommer ut i dagarna har väl knappast undgått någon människa i Sverige. Kvällstidningarna är fulla av artiklar och i såväl radio som i tv debatteras boken och de konsekvenser den kan få för det svenska statskicket.

Jag tycker det är viktigt fastslå att alla offentliga personer, inklusive kungahusets medlemmar måste tåla att bli granskade av media. Det är ett av de allra viktigaste fundamenten i ett demokratiskt samhälle. Personligen har jag länge efterlyst en biografi som på allvar berättar om kungens liv, hur han ser på sin roll som monark och hur han stärkt den svenska konstitutionella monarkin i vårt land.

Dessvärre tror jag inte att det är just den aktuella boken som gör det. Av det lilla jag läst känns det mesta som skvaller och de källor som hittills presenterats imponerar inte på någon som har koll på hur det går till runt kungahuset. Alla kända personer omges av rykten och skvaller men för att dessa skall bli något annat än enbart hörsägner så är relevanta källor och konkreta bevis jätteviktiga. Då behövs det mer än personer från undre världen eller människor som hävdar att de sett eller hört något.

Mycket av boken handlar om påstådd otrohet och att kungen skulle ha vistats i olämpliga miljöer. Det faller på sin egen orimlighet att statschefen, som alltid omges av svensk säkerhetspolis, skulle ha vistas på platser som vore farliga för hans säkerhet. Därför tror jag att många av bokens scoop är rena osanningar och faktiskt på gränsen till förtal.

Publiceringen av den aktuella boken innebär också en helt och hållet ny typ av hovjournalistik i Sverige. När prins Charles och hans dåvarande hustru prinsessan Diana bråkade som allra mest under 1990-talet i Storbritannien gavs det ut dussintals spektakulära böcker om deras privatliv och dagstidningarna slogs om vem som kunde publicera de allra mest snaskiga och snuskiga rubrikerna. Telefoner avlyssnades och alla gränser korsades för att tidningarna skulle få de allra mest häpnadsväckande nyheterna. Jag tror att många av oss har tyckt det varit skönt att vi sluppit den typen av medierapportering i Sverige. Men det här året har vi redan kunnat konstatera att de svenska tidningarna frossat i två uppbrott – Tiger Woods från svenskan Elin Nordengren men också prinsessan Madeleine från Jonas Bergström. En rätt trist utveckling!

Utgivningen av boken är redan en succé för förlaget och för författarna fastän den ännu inte finns ute i bokhandlarna. För oss andra, som faktiskt anser att det finns en gräns för vad offentliga personer skall tåla, som inte är superintresserade av skvaller och förtal, är det mest sorgligt och jag tror att alla makthavare i vårt samhälle kan få det lite tuffare nu framöver då boken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” brutit alla gamla barriärer.

Roger Lundgren
Hovreporter, kunglig expert och författare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle