Vi har ett stort ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ola Lindholm: Jag ber om ursäkt

Ola Lindholml, programledare.
Ola Lindholml, programledare.

Sophie har helt rätt i att det vore en oerhörd brist om jag inte tog föräldrars oro på allvar, och så som det har framställts i Aftonbladet så förstår jag att hon inte tror att jag gör det.

Mitt ganska raljerande svar var olyckligt och jag ber Sophie och andra anmälare om ursäkt för att jag uttryckte mig som jag gjorde.

Att barnen var bundna och inte kunde se något på grund av huvorna kan jag dock inte se som ett problem. Liknande situationer har barnen sett massor av gånger i tv, filmer och tidningar och de förstår att det är en lek. Det är jag övertygad om.

Wild Kids är ett så populärt program på grund av att vi ibland snuddar vid det lite läskiga och förbjudna. Det gör att vi, och jag som programledare, har ett större ansvar och måste vara mycket genomtänkta när vi gör saker. Därför tycker jag att Sophie har rätt i ytterligare en sak, som jag även hört andra reagera på. De tre ”deltagare” som blev kvarlämnade (de var givetvis statister) åt sitt öde borde vi nog ha förklarat tydligare. Jag förstår att många tittare undrade över just det, och tyckte väldigt synd om de kvarlämnade.

Barn har ett stort rättvisepatos och blir ofta, med rätta, upprörda över orättvisor.

Man ska inte vara rädd för att röra upp starka känslor hos tittarna bara för att de råkar vara barn, men det ska vara rätt känslor och de ska inte lämnas utan svar. Det är min absoluta övertygelse i allt jag gör. Ibland trampar man lite, lite snett och då har man lärt sig något. Det har vi gjort i varje säsong, och för varje säsong har Wild Kids blivit större och bättre.

Jag är på sätt och vis väldigt glad för denna lilla uppståndelse, eftersom jag varje dag kämpar för att frågor kring barn ska nå ut till massorna. För det är viktigt. Jag är också glad för att det är ett bevis på att Wild Kids är ett program som hela familjer tittar på tillsammans, och det är sällsynt när det gäller program för – och med – barn i dag.

Ola Lindholm

Publicerad: