Pappa Staten ska inte uppfostra mina söner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter MP:s förslag om genuspedagoger: Ska vi ha tidsstudiemän i hemmen också?

Miljöpartiet vill att alla förskolor ska ha en genuspedagog.

Genuspedagogik ska ”bryta rådande könsnormer”. Det betyder att man inte ska uppfostra sina döttrar till små våp som bara vill vara snygga och sitta tysta i ett hörn och knyppla, drömma om att baka cupcakes och föda barn medan de väntar på att prinsen på vit häst rider in.

Eller sina söner till att det viktigaste är att man är stor och stark, gillar sport och inte gråter, helst även kan bygga ett hus helt själv och laga bilen. Och kunna svepa en öl jättefort utan att kräkas.

Det verkar ju vettigt. Men betyder det att alla föräldrar behöver övervakas av en kommunanställd social ingenjör?

Alva Myrdal tyckte att barn ska tillbringa så mycket tid som möjligt med experter i stället för med amatörer – det vill säga sina föräldrar.

Miljöpartiets Gustav Fridolin kanske har skaffat barn för att han håller med. Det har inte jag. Min uppfattning är att experten på mina barn, det är jag och min man. Inte någon medlem i Kommunal eller Lärarförbundet. Det är föräldrarnas jobb att se till att deras barn blir vettiga vuxna, inte statens.

Det kommer alltid att finnas människor som tycker att en tjej ska värdera sig själv efter hur snygg hon är eller killar efter hur bra de är på att bygga hus. Tyvärr. Men det kan inte byggas bort av statlig social ingenjörskonst.

Jag undrar lite grann om Fridolin vill se mer utförsäljning av föräldrajobbet och jämställdheten i hemmen. Han kanske vill skicka en tidsstudieman till varje hem för att klocka exakt hur mycket tid mamman lägger på att trösta snoriga barn, laga mat och tvätta, och hur mycket tid pappan lägger på att diska, tvätta bilen och byta proppar – eller hur nu föreställningen om det ojämställda förhållandet ser ut. Och som kommer med ett schema om hur arbetet hädanefter ska delas upp för att passa Pappa Staten.

Allt är inte svart eller vitt. Min man tjänar mer pengar än jag, har kostym på jobbet, jagar på fritiden och kör oftare bilen. Jag älskar att baka, plantera blommor i trädgården, har alltid klänning på mig och är mammaledig största delen av föräldraledigheten.

Men jag har bäst utbildning, är mest högljudd i sociala sammanhang och min man är totalt ointresserad av både bilar och byggande. Det är han som är bäst på att trösta snoriga barn när de vaknar på natten. Dessutom rensar han alltid kattlådan.

Om mina söner blir det minsta som sin pappa när de är vuxna har vi gjort vårt jobb bra. Och det tror jag vi klarar utan en så kallad ”genuspedagog”.

Så radikal är jag.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert: