ÅSIKT

Barnen föds inte till mördare – de skolas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Israels ambassadör: Vi söker fred – men palestinska ledare måste sluta uppvigla barn till våld och terror

Sedan i höstas har attackerna mot israeler i Israel ökat. Gärningsmännen har vid flera tillfällen varit tonåringar. Ett barn vaknar inte en morgon och bestämmer sig för att skada människor, de är ett resultat av miljö och indoktrinering, skriver i dag Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman.

DEBATT. Under den pågående terrorvågen i Israel, som började den 13 september 2015, har 34 oskyldiga israeler dödats och 438 skadats efter 144 knivattacker, 85 skjutningar, 42 bilattacker och ett bombdåd. Många av de palestinska terroristerna har varit häpnadsväckande unga.

De flesta moderna teorier om mänskligt beteende tänker sig inte att barn oundvikligen är avsedda att utföra våldshandlingar.

Ett barn vaknar inte en morgon och bestämmer sig för att skada människor. Vad som händer på vägen från födsel och fram till det ögonblick då människor väljer att begå mord och skapa förödelse – för politiska, religiösa eller ideologiska syften – är oftast ett resultat av miljö och indoktrinering.

En aspekt av radikaliseringsprocessen har dock till stor del ignorerats – betydelsen av politiska ledare, skolsystem och religiösa figurer. När det politiska ledarskapet bestämt sig för att främja sina politiska mål genom terrorism använder man sig av utbildningssystem och offentliga informationskanaler för att uppmuntra medborgarna att utföra våldshandlingar.

I dagens Mellanöstern tillämpar det palestinska ledarskapet just en sådan politik vilket vi ser då palestinska terrorister skjuter, knivhugger och kör över civila israeler. Många av dessa är endast tonåringar som sedan barndomen utsatts för hatpropaganda bland annat genom barnprogram på den Palestinska myndighetens officiella TV-kanal där terrorister hyllas som hjältar och förebilder.

Medan vapenhantering i normala länder inte ingår som en naturlig del av vardagen för skolbarn, finns det många sommarläger för palestinska ungdomar där barn bär stridsuniformer och genomför militära övningar – övningar som inte är till för något annat än att lära dem hur man dödar judar.

Även palestinsk media hyllar terrorism och kända terrorister. Deras familjer möts med respekt och får finansiellt stöd från den Palestinska myndigheten. Dömda palestinska terrorister i israeliska fängelser får en månadslön – ju fler de dödat, desto högre lön.

Gator, torg, skolor, till och med nyfödda barn, uppkallas efter självmordsbombare.

När terrorattacker utförs av palestinier förblir den Palestinska myndigheten tyst. Den varken fördömer attackerna eller försöker återskapa lugn. President Mahmoud Abbas har själv sagt i den Palestinska myndighetens officiella TV-kanal den 16 september 2015 att vi välkomnar varje droppe blod som spills i Jerusalem. Detta är rent blod, blod på väg till Allah... [Judarna] har ingen rätt att vanhelga [Al-Aqsa och den Heliga gravens kyrka] med sina smutsiga fötter...

Faktum är att den terror Israel har lidit av i alltför många år inte är en följd av frustration på grund av fattigdom eller arbetslöshet – vilket också forskningen bekräftar – utan snarare ett direkt resultat av den antisemitiska indoktrinering som pågått i decennier.

Ett alternativ finns och är inte ouppnåeligt. Fred mellan palestinierna och deras israeliska grannar kan uppnås om de palestinska ledarna avstår från att uppvigla till våld och i stället engagerar sig för att främja äkta samexistens mellan palestinier och israeler.

Israel har aldrig ställt några förhandsvillkor för att inleda fredsförhandlingar, tvärtemot så fortsatte Israel fredsförhandlingarna medan bussar ständigt sprängdes i landets större städer. Israel uppmanar den Palestinska myndigheten att förbereda det palestinska folket för fred och samexistens och på så sätt skapa en bättre framtid - främst för palestinierna, men även för israelerna.

Isaac Bachman

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM