Våra skolor skapar inte segregation

Replik från Livets ord om de religiösa friskolornas framtid

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N
Magnus Westergård kritiserar bilden av att religiösa friskolor skulle främja segregationen.

REPLIK. Ministrarna Shekarabi och Ekström fortsätter sin kamp mot de så kallade religiösa skolorna, och påstår mot bättre vetande att dessa skolor som grupp är segregerande.

Fakta är att majoriteten av skolorna drivs av kristna huvudmän och är starkt integrerande. I artikeln pekas Livets Ords skolor helt felaktigt ut som segregerande, utan ett uns av bevis eller fakta.

Alla våra skolenheter granskades av Skolinspektionen under hösten 2017 utan att få en enda anmärkning. Vi har över 800 elever från alla socioekonomiska delar av samhället.

Den framgångsrika företagarens barn går i samma klass som barnen till den ensamstående invandrarkvinnan. Eleverna kommer från alla bostadsområden och bryter därmed den största segregationen i samhället. Eleverna har olika etniska bakgrunder. 39 procent har annat modersmål än svenska. 40 olika hemspråk och 55 nationaliteter finns på skolan. Vi, liksom landets övriga kristna skolor, har barn från många olika typer av hem, kristna av olika inriktningar, muslimer och icke-troende.

På de kristna skolorna har i snitt 25 procent av eleverna utländsk bakgrund vilket är över rikssnittet. Utbildningen är allsidig och av hög kvalitet. Resultaten ligger över rikssnittet i betyg, måluppfyllelse och behörighet till gymnasiet. Även för elever med utländsk bakgrund ligger resultaten över rikssnittet. Skolorna är kända för att vara duktiga på att ta emot och hjälpa elever med utmaningar och har små problem med mobbning.

De kristna skolorna står mitt i den europeiska vetenskapstraditionen där den kristna kyrkan ofta varit initiativtagare till forskning, utbildning, startat universitet och har byggt grunden för många samhällsfunktioner som vård, omsorg och skola.

Kristna skolor bidrar sannerligen inte till segregationen, utan skapar trygga miljöer som vilar på den stabila etiska grund som varit en del av det svenska samhället i tusen år, i syfte att ge en utbildning där elever från alla bakgrunder i samhället utvecklas till demokratiska och ansvarstagande individer.

Magnus Westergård, skolchef för Ansgarskolorna (tidigare Livets Ords Kristna Skolor)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM