Debatt

Se förbi idealen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Matilda Grebestam: Ungdomar måste prata mer med varandra, respektera varandra, oavsett mål i livet.

Matilda Grebestam: Vi läser så kallade modetidningar som Vecko Revyn och SOLO som ger oss exakta instruktioner till ett “perfekt” liv.
Matilda Grebestam: Vi läser så kallade modetidningar som Vecko Revyn och SOLO som ger oss exakta instruktioner till ett “perfekt” liv.

En vecka in på mitt sista sommarlov, står jag i köket och skär paprika. Hela dygnet innan har jag sovit, och några timmar denna dag också. När jag står i köket börjar jag känna mig väldigt matt, och tung i bröstet. Jag bryr mig inte om det, tänker bort det som den antihypokondriker jag är. Men tillslut blir jag för matt i kroppen, för tung i bröstet. Jag går till mitt rum, min syster frågar hur det är. Jag kan knappt prata, min röst spricker och är gäll. Min mamma kommer, livrädd, och ringer 112. I ambulans åker jag in till sjukhuset. Jag har, med 99 procents säkerhet, fått en panikångestattack.

Och jag funderar och funderar. Ja, jag till och med ser på det lite humoristiskt. Hur kunde jag, tjejen med värsta "det löser sig"-attityden, tjejen som föraktar duktighetskomplexet, få en panikattack? Det är väl bara "duktiga flickor" med 20.0 i betygssnitt, som gör allt rätt och nästan svälter sig "perfekta" som får panikattacker? När jag pratat om detta med mina föräldrar ser vi det såhär; mentalt så mådde jag hur bra som helst, men kroppen, den sa ifrån.

Jag är ordförande för elevrådet på S:t Eskilsgymnasium och har precis blivit aktiv i SSU. Jag går till skolan varje dag och pluggar som genomsnittet. Jag har mina vänner och min familj, och de vanliga relationsproblemen som kommer därtill. Jag är, precis som majoriteten av tjejer i Sverige, en slav under modevärlden, men har olikt många en bra distans till denna värld och dess ideal.

Jag har aldrig känt mig pressad att vara så aktiv som jag är, inte ens av mig själv. Jag bara älskar det jag gör och ser det inte som en stressig börda. Och det är där någonstans problemet ligger tror jag. För face it, jag är definitivt inte ensam. Allt fler unga tjejer bryter ihop av stress och ångest. Har vi unga tjejer i Sverige skapat oss en högre toleransnivå för stress och relationsproblem, än vad kroppen klarar av? Kör vi på, utan att tänka på det, tills kroppen säger stopp?

Det faktum att vi unga tjejer har press på oss idag är ingen nyhet. Det finns kriterier för hur ett framgångsrikt liv ska se ut, och den mallen gäller för alla. Men alla passar inte in i den mallen. Personligen har jag trott att jag inte fallit för idealen, även om jag passar in perfekt för hur en ung tjej ska se ut och vad hon ska sysselsätta sig med. Dessa ideal ser vi varje dag, media överöser oss med dem. Vi läser så kallade modetidningar som Vecko Revyn och SOLO som ger oss exakta instruktioner till ett “perfekt” liv.

Vi ser unga människor som klarar 593 bollar i luften på en och samma gång, som Blondinbella eller The Hills karaktärerna. Själv har jag den djupaste respekt för personer som Isabella Löwengrip som kan klara av karriär, relationer och press från utomstående 24/ 7. Men vi ungdomar måste inse att alla klarar inte av det. Och det är OK att inte klara det.

För det finns en outtalad norm för ungdomar idag, över ett framgångsrikt liv. Men vi måste börja se till oss själva. Vad gör mig lycklig, vad är min passion i livet? För vi har inte alla samma mål. För en del kan ett lyckligare liv innebära att stanna kvar i sin hemstad och jobba som kommunalanställd, framgång ser inte lika ut för alla. Vi måste acceptera att vi inte kan klara allt. Vi måste respektera alla unga tjejer, oavsett om de har som ambition att bli VD eller industriarbetare.

Vi ungdomar måste prata mer med varandra, respektera varandra, oavsett mål i livet. Se förbi idealen och se till dig själv. Pride i år handlar om heteronormen. Jag vill också belysa ungdomsnormen. Bryt dem båda itu.

Matilda Grebestam, 17 år, Eskilstuna

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt