ÅSIKT

Läsarna: Rehabkedjan är ett cyniskt fiasko

avUlrika Lundberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Aftonbladets läsare rasar mot de nya tuffa sjukreglerna

De nya tuffa sjukreglerna har fått Aftonbladets läsare att reagera kraftigt.

I hundratals kommentarer på sajten rasar debatten om regeringens rehabkedja.

– Jag förstår att många har känt oro för vad som händer med sjukförsäkringen, svarar Cristina Husmark Pehrsson.

De flesta som kar kommenterat regeringens nya sjukförsäkring är kritiska. ”Brist på empati", "inhumant" och "förföljelse" är omdömen som återkommer ofta i diskussionen.

”Det hela handlar bara om att korta sjukskrivningarna, inte om att hjälpa människor som är sjuka. Hur kan man kalla olika tidsgränser för en rehabiliteringskedja? Vad är det för rehabilitering man får? Kan Husmark Pärsson svara på det?” skriver signaturen hungary i ett inlägg som gillas av många. SahariaBavaria håller med: "Det framgår inte hur många som släpar sig fram på knäna på sina nya fina jobb och gråter av utmattning varje kväll."

Andra däremot välkomnar de nya reglerna, läsaren Nibble tycker att ”allt för friska har varit sjukskrivna allt för länge. För få har fått hjälp att komma tillbaka. Det mår man inte bättre av. De sjuka skall vara sjukskrivna men bara de.”

Aftonbladets läsare är också skarpt kritiska till Försäkringskassans hantering av sjuka och sköra människor. Många är upprörda över att Försäkringskassan underkänner läkarnas sjukintyg. ”Att lägga större vikt vid en läkares uppgifter som aldrig träffat en patient mot den just behandlande läkarens uppgifter är för mig mycket märkligt.”, skriver en av läsarna.

Från Försäkringskassan säger man sig förstå kritiken. Men det är de folkvalda politikerna, inte F-kassan som bestämt vad som ska gälla, menar generaldirektören Adriana Lender i en debattartikel på Aftonbladet.se i dag:

– Försäkringskassan tar inte ställning till om en person är sjuk eller frisk, utan till om personen har arbetsförmåga kvar oavsett sjukdom, skriver generaldirektören.

Frågan är om de nya reglerna haft någon effekt. I går presenterade ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, den första utvärderingen av rehabkedjan. Alliansens tuffare regler har förkortat sjukskrivningarna. Med tre timmar. Ett rent fiasko, skriver Lena Mellin i dagens Aftonbladet och får medhåll av många läsare. ”Det här är ett skämt. Men ingen skrattar.”, skriver sanemind.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har förståelse för att läsarna är upprörda:

– Med tanke på de många uppgifter som förekommit i debatten och det tonläge som präglat den, förstår jag att många har känt oro för vad som händer med sjukförsäkringen. För mig som socialförsäkringsminister är det därför viktigt att understryka att vi ska ha en trygg och säker sjukförsäkring. Därför stärker vi skyddet för dem som är svårt sjuka. Och vi ger ökade möjligheter till en aktiv rehabilitering för dem som kan och orkar arbeta, säger hon till aftonbladet.se.

– Målet med reformen är att ge människor hjälp och stöd i tid för att komma tillbaka. För tre år sedan förtidspensionerades 140 människor varje dag, och tusentals människor fastnade i långa sjukskrivningar utan möjlighet till rehabilitering. Den utvecklingen ville jag bryta, inte minst eftersom vi vet att utanförskap och passivitet ofta gör människor sjukare. Tidsgränserna är viktiga för att vi ska kunna möta och hjälpa människor i tid. Vi har också gjort den största satsningen någonsin på rehabilitering. Den ska vara individuell och anpassad efter varje människas behov och möjligheter.

Läsarna är arga och tycker att rehabkedjan är ett misslyckande. Hur kan det komma sig att Allansen och läsarna tycka så olika?

– Jag förstår om läsarna blev upprörda av den bild som Aftonbladet gav av rapporten från Inspektionen för socialförsäkringarna (ISF). Det är ännu för tidigt att dra säkra slutsatser om effekterna på sikt, men som bland annat SVT:s Rapport och Aktuellt kunde rapportera tyder ISF:s undersökning på att återgången till arbete efter 180 dagar har ökat med 60 procent. Det viktiga är att utvecklingen går åt rätt håll och att människor får hjälp och stöd att komma tillbaka.

Det som upprör läsarna mest är att F-kassans handläggare underkänner läkarnas sjukintyg. Vad är då vitsen med ett läkarintyg?

– Läkarintyget är och har alltid varit ett av flera underlag i bedömningen för sjukpenning. För mig är det viktigt att kommunikationen mellan sjukvården och Försäkringskassan fungerar och att människor möts med respekt. Regeringen gör därför olika insatser för att förbättra detta samarbete.