Debatt

Välj bort äggen i påsk – djuren plågas

Debattörerna: Duka påskbordet med omsorg om djuren och dig själv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I äggindustrin kläcks kycklingarna i en maskin. I stället för tryggheten under mammas vingar åker de iväg på ett transportband, paketeras och skickas iväg till värpanläggningar, skriver Camilla Björkbom, Pär Friberg och David Stenholtz.
I äggindustrin kläcks kycklingarna i en maskin. I stället för tryggheten under mammas vingar åker de iväg på ett transportband, paketeras och skickas iväg till värpanläggningar, skriver Camilla Björkbom, Pär Friberg och David Stenholtz.

DEBATT

DEBATT. Traditionellt hör ägg till påskmaten, vilket hänger ihop med att hönorna åter började värpa ägg efter vinterns uppehåll. Eftersom man inte åt ägg under fastan fanns det vid påsktid gott om ägg. Det är därför lätt att förstå hur ägg blev en symbol för livet och som knöts till våren, ljuset och påsken. Förmodligen är det också de gula nykläckta kycklingarna som har gett påsken dess färg.

Det var en naturens egen rytm där tuppar och hönor fick röra sig fritt intill huset. Med avel och ljusprogram, som lurar hönorna att tro att det är ständig vår, har äggindustrin skapat höns som lägger ägg varje dag året om. Det får konsekvenser och sliter hårt på hönornas kroppar. Liksom de flesta andra fåglar skulle en höna bara lägga ägg en eller ett par gånger om året för att ruva fram ungar.

Redan innan kläckning börjar de små kycklingarna att kommunicera med varandra inifrån äggen. När de kläckts och sett mamman, glömmer de henne inte. I äggindustrin kläcks kycklingarna i en maskin. I stället för tryggheten under mammas vingar åker de iväg på ett transportband, paketeras och skickas iväg till värpanläggningar.

Vid jämförelser med kycklingar som fått växa upp med hönan har forskare sett stora skillnader. De maskinkläckta kycklingarna är mer rädda. Forskare har till och med kunnat se bestående påverkan på hjärnan hos de hönor som vuxit upp utan en mamma. 

Äggindustrin har ingen användning av tuppar. Omkring 15 000 nykläckta tuppkycklingar sorteras varje dag ut från transportbandet och dödas direkt. Hönor kan bli runt 10 år gamla men dödas vanligen vid 1,5 års ålder. Då anses de inte längre lönsamma. Anläggningen rensas och fylls på med en ny omgång hönor.

Hur är det om jag köper ekologiska ägg i påsk? Den stora skillnaden ligger i att hönorna fått möjlighet att gå utomhus under en sommar, men etiska problem kvarstår.

Kyrkan har bidragit till den föreställning om människans överhöghet som i vår civilisation är en förutsättning för utnyttjande av djuren. Det är framför allt tolkningen av skapelseberättelsen där människan sägs vara Guds avbild och har en odödlig själ medan djuren betraktas som lägre och själlösa varelser som det står människan fritt att nyttja för sina egna behov.

Men den judisk-kristna skapelseberättelsen lyfter fram människans nära tillhörighet med allt levande. Både människor och djur skapas av Gud enligt bibelns berättelse, bägge får livsande från Gud och äter vid samma bord. Människans uppgift är att bruka och vårda skapelsen.

Hur ser det ut på våra påskbord nu när högtiden närmar sig? Vi vet mer i dag om hur hönorna påverkas av äggindustrin och kan välja bort äggen. Ägg innehåller dessutom mycket mättat fett och kolesterol. Dessa bör vi ur hälsosynpunkt minska vårt intag av för friskare hjärta och kärl.

Vi har allt att vinna på att överlag göra påskrätterna mer växtbaserade. Ett grönare ätande förlänger livet, förbättrar vår livskvalitet och minskar risken för de flesta kroniska sjukdomar. Frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter, frön och bär är de livsmedel som mest effektivt skapar hälsa, så låt oss centrera våra måltider kring dessa.

Inför påsken kan vi ta ställning för djur som människans medvarelser. Vi kan välja att duka påskbordet med omsorg om djuren, och oss själva.


Camilla Björkbom, tidigare förbundsordförande för Djurens Rätt
Pär Friberg, präst i Svenska kyrkan 
David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande för Läkare för Framtiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Påsken

LÄS VIDARE

DEBATT Jo, det går att fira påsk utan godis

ÄMNEN I ARTIKELN

Påsken

Höns

Djurens Rätt

Svenska kyrkan