Debatt

Pengar ska redovisas – det gäller även Uber

Slutreplik från Taxiförbundet om Uber

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur skulle samhället se ut om industrin, handeln, telekomföretagen och alla andra företag bara redovisade "majoriteten" av intäkterna? skriver Claudio Skubla.

SLUTREPLIK. Hans Edqvist hävdar att idén om kassaregister, eller taxameter som det heter i taxibilar, är gammal.

Men det spelar ingen roll, därför att det står i lagen att den ska finnas, att den ska användas och att den ska visa det pris som resan kostar. Det gäller alltid.

Samma sak gäller för butiker och restauranger. De har också kassaapparater och det är olagligt att inte använda dem korrekt. Allt detta finns av en anledning: Skatteverket ska kunna kontrollera siffrorna så att alla betalar rätt skatt så att samhället kan fungera.

Vi har visat, nu senast med filmupptagningar, att nästan alla Uberbilar fuskar genom att ha ett parallellt system där priset är högre än vad som registreras i kassan. Det är märkligt att Skatteverket låter det fortgå och det är beklagligt att Stefan Löfven spelar bort sin trovärdighet när han säger att han ska stoppa skattefusk men inte gör något åt detta skattefusk.

Det amerikanska jätteföretaget Uber skulle på ett mycket enkelt sätt kunna hjälpa sina svenska förare genom att koppla ihop sin app med taxametern. Tyvärr gör inte Uber det, vilket leder till att statskassan går miste om skatter som hade kunnat gå till svensk välfärd.

Hans Edqvist anklagar Taxiförbundet och vår undersökning för att vara baserad på dålig branschkunskap. Men det är Hans Edqvist som tycks ha dåliga kunskaper. Edqvist försvarar sig med att ”majoriteten av alla inkörda pengar redovisas”.

Det är också ett lagbrott. Alla pengar ska nämligen redovisas, vilket tydligt står i lagen och vilket fungerar om man använder bilens kassaregister som digitalt sänder all data till Skatteverket. Hur skulle samhället se ut om industrin, handeln, telekomföretagen och alla andra företag lite godtyckligt bara redovisade "majoriteten" av intäkterna?

Jag vill inte förneka Hans Edqvists mänskliga rättighet att kalla Ubers app för en innovation. Men det enda innovativa är att Uber möjliggör skattefusk på ett nytt sätt.


Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM