Universitetet inte rätt plats för ett bönerum

Debattören: De religiösa krafterna har infekterat Malmö universitet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Är det rimligt att reservera utrymme för att studenter ska ägna tid till skrifter som den samlade vetenskapen fördömt? Universitet är till för att utbilda i vetenskap och jag räds av faktumet att de religiösa krafterna infekterat Malmö universitet, skriver Ayman Fares, Student Malmö universitet.
Är det rimligt att reservera utrymme för att studenter ska ägna tid till skrifter som den samlade vetenskapen fördömt? Universitet är till för att utbilda i vetenskap och jag räds av faktumet att de religiösa krafterna infekterat Malmö universitet, skriver Ayman Fares, Student Malmö universitet.

DEBATT. Mina studier på Malmö universitet startade hösten 2018. Jag har sedan dess framhållit universitetet som utomordentligt och professionellt, både i sin utövning av mer logistiska frågor men framförallt nivån på studierna och enigheten med vetenskapens premisser och hantverk. Det blev därmed en mycket stor besvikelse när jag häromdagen noterade att universitetet reserverat ett rum i biblioteket som bönerum.

Det var häromdagen som jag tittade på en av TV-skärmarna på Universitet för att uppdatera mig om händelser i veckan, då jag såg att det från skärmen uppmanades att besöka ‘’Stilla rummet’’ för att be. Jag undersökte vidare vad ett stilla rum innebar och förstod ganska snart att det var en Trojansk häst.

Innanför väggarna i detta rum finns koranen, bibeln, psalmer, och en pil som pekar mot Mecka, som gjord för religiösa samfund att sammanträda. Uppenbarligen försöker universitet mixa med orden, ett sådant rum bör heta bönerum inte ‘’Stilla rum’’.

Jag har förstås inga problem med studenter som innehar religiös åskådning, men det är helt obegripligt och ovärdigt ett erkänt universitet att legitimera religionen, det är i djup kontrast mot vetenskap. Nedan vill jag kort beskriva varför.

Universitets viktigaste uppgift är att utbilda studenter till samhällsmedborgare som kan se saker utifrån kritiska ögon. All utbildning och kunskap bygger på vad som kan vistas i belägg. Vetenskapens kärna är att vetenskapsteorier ställs emot varandra och den vars förklaringsmodell är bäst antas. Universiteten ska uppmana studenter att förstå denna värld utifrån evidens och faktiska belägg.

Det blir därmed närmast schizofrent av universitet att samtidigt uppmana studenter att be eller läsa heliga skrifter som totalt saknar belägg för sina världsbilder. I Bibeln lär vi oss att jorden är skapad för 6 000 år sedan och Koranen påstår att Muhammed delade månen på mitten. Skrifterna uppmanar också till underkastelse och mycket av texterna består av mord på människor med avvikande uppfattningar.

Båda skrifterna förnekar big bang, evolutionen och påstår att denna värld är skapad av en ‘’intelligent design’’. Dessa påståenden som skrifterna hävdar (ej alla troende) är i direkt kontrast mot erkända vetenskapliga teorier inom biologi, fysik, kemi, geologi och andra ämnen.

Det blir då en fråga för universitetet, är det rimligt att reservera utrymme för att studenter ska ägna tid till skrifter som den samlade vetenskapen fördömt? Universitet är till för att utbilda i vetenskap och jag räds av faktumet att de religiösa krafterna infekterat Malmö universitet.

Detta rum skulle i stället kunna bli ytterligare ett klassrum där studenter blir undervisade i vetenskapsteorier, en ytterst viktig angelägenhet för universitetet i denna samtid. Religionen bör vara en privatsak och ska ej infektera våra offentliga institutioner, i synnerhet inte ett universitet som påstår sig värdesätta vetenskap och belägg.


Ayman Fares, Student Malmö universitet, kommunpolitiker för S i Sölvesborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE