Debatt

Vem är det som är parasit, Gunnar Axén?

Debattören: Du plockar ut en fet fallskärm från riksdagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vem hade samhället klarat sig utan, Gunnar Axén eller undersköterskor? För mig är det tydligt vem som är den riktiga parasiten, skriver Henrik Malmrot.
Vem hade samhället klarat sig utan, Gunnar Axén eller undersköterskor? För mig är det tydligt vem som är den riktiga parasiten, skriver Henrik Malmrot.

DEBATT

DEBATT. I onsdags när regeringens höstbudget släpptes var vi många som reagerade på de stora skattesänkningarna till de allra rikaste männen i storstäderna.

En undersköterska kommenterade i Dagens industri att hon tyckte att rika människor kunde betala mer i skatt.

Den före detta moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén överreagerade med att kalla henne för en “egoistisk parasit” som skor sig på andras arbete.

För det första så är det helt sjukt att kalla undersköterskor för parasiter eller egoister. Undersköterskor är en av de grupper som har bland de sämsta arbetsvillkoren i det här samhället.

För det andra är det ironiskt att kalla andra för parasiter när när man är före detta riksdagsledamot som fem år efter han lämnade riksdagen fortfarande plockar ut en fet fallskärm på skattebetalarnas bekostnad. 

Gunnar Axén känner sig orättvist behandlad av samhället för att han som höginkomsttagare behöver betala mer skatt än vanligt folk. Det han glömmer är att det är vanligt folk som får samhället att gå runt, inte pr-konsulter.

Hur hade samhället sett ut om alla arbetade som pr-konsulter som Gunnar Axén? Vem hade kört bussen? Vem hade sett till att människor blev friska? Vem hade byggt våra hem? Vem hade tagit hand om barnen på förskolan?

Samhället behöver en massa yrkesgrupper och i dag tjänar vissa av de personerna skamligt lite. Därför behöver vi omfördela från yrkesgrupper som i dag tjänar orimligt mycket som till exempel direktörer eller de som äger sjuka mängder kapital, som till exempel Stefan Persson, HM:s ägare.

Det måste vi göra för att kunna se till att alla har tillgång till välfärd och för att se till att den faktiskt fungerar.

I dag är inkomst inte baserat på hårt arbete som moderater menar. Det beror framförallt på vilket jobb du har, vilket kön du har eller vilken hudfärg du har.

Om de genomsnittliga undersköterskorna arbetade 200 procent hade de fortfarande inte tjänat lika mycket som Gunnar Axén gör på sin inkomstgaranti från när han satt i riksdagen. Jobbar han dubbelt så hårt som dem? Är en vd värd mer än 60 gånger så mycket som en industriarbetare?

Är sjuksköterskorna lata för att de tjänar mindre än ekonomer med lika lång utbildning? Nej, självklart inte. De som sliter ut sin kropp och dör i förtid förtjänar bättre än den levnadssituation de har i dag.

Jag vill inte ha ett ojämlikt samhälle, jag vill inte ha klasskillnader – men tills dess att vi avskaffat klassamhället måste vi kompensera för att samhället är i dag orättvist.

Min fråga är om det här är Moderaternas linje? Att alla som arbetar i välfärden, som vill ha fler kollegor och högre lön, är de egoistiska parasiter?

För mig är de verkliga parasiterna de riskkapitalister som suger pengar ur vår välfärd på bekostnad av personalens välmående. Det är de aktieägare som livnär sig på att ta pengar från dem anställda. Det är personer som Gunnar Axén som tjänar pengar på våra pensionsfonder.

För vem hade samhället klarat sig utan, Gunnar Axén eller undersköterskor? För mig är det tydligt vem som är den riktiga parasiten.


Henrik Malmrot, förbundsordförande Ung Vänster


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Välfärd

LÄS VIDARE

DEBATT Budgeten är förödande för svenska välfärden

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Gunnar Axén

Ung Vänster