Debatt

Sjöstedt, klimatpratet minskar inte utsläppen

Replik från Lorentz Tovatt (MP) om miljöpolitik och elkabeln till Gotland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 I skarpt läge har V så gott som aldrig prioriterat klimatet. I de krav som de har ställt för att stötta regeringen har klimatpolitiken tyvärr lyst med sin frånvaro, skriver  Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP).
I skarpt läge har V så gott som aldrig prioriterat klimatet. I de krav som de har ställt för att stötta regeringen har klimatpolitiken tyvärr lyst med sin frånvaro, skriver Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP).

DEBATT

REPLIK. Jonas Sjöstedt har rätt: Fina ord om klimatet räcker inte, det krävs politiska beslut. Det är dock en slutsats han själv borde dra lärdom av snarare än att peka på oss miljöpartister. Till skillnad från Vänsterpartiet tar Miljöpartiet fighten för klimatet varje dag i varje förhandling.

Inget enskilt politiskt förslag kan lösa klimatutmaningen, därför blir varje beslut avgörande. Klimatförändringarna tar inte hänsyn till politisk realism, men det måste vi göra när vi pressar klimatarbetet framåt, steg för steg.

Sjöstedt jobbar hårt på att i retoriken framställa Vänsterpartiet som ett klimatparti. Han talar sig nu varm om en tredje elkabel till Gotland, något som V hade all möjlighet att ställa krav på under förra mandatperiodens samarbete med regeringen.

Men i skarpt läge har V så gott som aldrig prioriterat klimatet. I de krav som de har ställt för att stötta regeringen har klimatpolitiken tyvärr lyst med sin frånvaro. Detta erkänner de själva i sin utvärdering av förra mandatperioden – när de summerar sina förhandlingsvinster rör nästan inte en enda punkt klimatet.

Sjöstedt vill att regeringen klämmer åt de stora utsläpparna. Gott så. Men viljan att “snabbt göra något för att få bort de riktigt stora utsläppen” verkar inte gälla alla stora utsläppare.

När regeringen gjorde just detta genom att fasa ut skattesubventionen av fossilt diesel i gruvindustrin, motsatte sig Sjöstedt detta och menade att utfasningen skedde för snabbt. Detta trots att Boliden och LKAB årligen gör miljardvinster.

När Sjöstedt skriver att “Miljöpartiet struntar i att ställa nödvändiga krav på Sveriges stora utsläppare” vilseleder han medvetet väljarna. Han vet att det är tack vare MP som utbyggnaden av Arlanda hindras, att gasterminalen i Göteborg stoppats och att frågan om Preemraff i Lysekil lyfts till regeringens bord.

Att hävda att Miljöpartiet tror att marknaden ska lösa klimatkrisen själv är bara tramsigt. Alla vet att det är MP som driver igenom obekväma styrmedel som minskar utsläppen. Det gör vi oftast trots att andra partier motsätter sig åtgärderna eller sitter på läktaren, vänsterpartiet inkluderat.


Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Miljöpartiet, svik inte klimatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Miljöpolitik

Lorentz Tovatt

Miljöpartiet

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Klimatförändringar