Debatt

SD, vilka vill ni neka svenska välfärden?

Debattören: Tala klarspråk kring vilka som ska stängas ute

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s argumentation är obehaglig. I Sverige lever över 900 000 personer med utländskt medborgarskap. Vad ska gälla för dem i framtiden? I vidlyftiga ordalag förklarar dessutom SD att det både går att klara välfärden och sänka skatterna. Ska det betalas genom att stora grupper utestängs från välfärden, skriver Mats Wingborg.
SD:s argumentation är obehaglig. I Sverige lever över 900 000 personer med utländskt medborgarskap. Vad ska gälla för dem i framtiden? I vidlyftiga ordalag förklarar dessutom SD att det både går att klara välfärden och sänka skatterna. Ska det betalas genom att stora grupper utestängs från välfärden, skriver Mats Wingborg.

DEBATT

DEBATT. Vem har rätt till välfärd i SD:s Sverige? Vilka ska få vård och vem ska få låna böcker? Under de senaste dagarna har frågan fått ökad aktualitet, men SD fortsätter att vara notoriskt oklara.

En motion av tre SD-riksdagsledamöter, däribland Aron Emilsson, har väckt uppståndelse. I motionen hävdas först att biblioteken främst ska rikta sig till svenska medborgare, men längre fram står plötsligt att möjligheten att låna böcker ska nekas personer ”som inte har rätt att vistas i landet”.

SD:s glidande är typiskt. Ska inskränkningen gälla utländska medborgare i allmänhet eller de som vistas illegalt i Sverige? I slutet av motionstexten ökar oklarheten igen. Där hävdar SD-motionärerna att inte bara svenska medborgare ska få låna böcker utan även medborgare i andra nordiska länder. Men hur var det då med utländska medborgare från länder utanför Norden?

SD:s svepande resonemang om vem som har rätt till välfärd ingår i ett större mönster. På partiets hemsida under fliken ”vård till icke-EES-medborgare” står att sjukvården ”i första hand finns till för svenska medborgare”.

Påståendet är minst sagt dunkelt. Det ser ut som det är beskrivande, men då är det osant. Utländska medborgare med uppehållstillstånd har samma rätt till sjukvård som svenska medborgare.

En annan tolkning är att SD:s påstående är normativt och uttrycker hur det bör vara. Men om SD vill stöpa om rätten till vård borde partiet sluta mumla i skägget. Vilka handlar det om, de som inte är svenska medborgare, de som bor utanför Norden, de som inte är EES-medborgare? Eller vad?

Även på ett annat ställe på SD:s hemsida finns ett liknande budskap. I detta fall under fliken ”Sverigedemokratisk politik”. Där står ”att svensk välfärd ska prioritera svenska medborgare”. Men återigen saknas precisering. Ska svenska medborgare få gå först i kön? Eller ska personer med enbart uppehållstillstånd nekas välfärd? Och i så fall vilken? Avancerad sjukvård, högre utbildning, pension, tandvård? Bristen på klarhet är monumental.

SD:s argumentation är obehaglig. I Sverige lever över 900 000 personer med utländskt medborgarskap. Vad ska gälla för dem i framtiden?

I vidlyftiga ordalag förklarar dessutom SD att det både går att klara välfärden och sänka skatterna. Ska det betalas genom att stora grupper utestängs från välfärden? Ja, även det antyds på partiets hemsida. Där står att ett ”regelverk rörande icke-medborgares rätt till välfärd” skulle leda till att Sverige skulle undvika en ”orimlig belastning på sjukvården”. Med andra ord, stora pengar ska sparas genom att rycka undan välfärd för delar av befolkningen.

SD vill rida på alla hästar. Partiet vill ge ett rejält köttben till dem som bara vill ge välfärd till ”äkta” svenskar, men utan att bli konkret och öppna för kritiska synpunkter. SD:s företrädare skryter samtidigt med att partiet hör till de största i Sverige. Just därför är det rimligt att ställa krav på att partiet talar klarspråk. Inte minst i partiets kärnfråga. Ska SD klara den hemläxan krävs två saker: Redovisa tydligt vilken välfärd som ska dras in. Och förklara exakt vilka grupper som ska ställas utanför.


Mats Wingborg, författare till ”Den blåbruna röran”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Välfärd

LÄS VIDARE

REPLIK. Du försöker ta billiga poäng på SD:s politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Sverigedemokraterna

Migration

Migrationspolitik

Sjukvård

Vårdpolitik

Vård & omsorg