Debatt

Skulle gå på toa men hade bara kontanter

Debattören: Kontantfria butiker diskriminerar kunder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Problemen med det alltmer kontantlösa samhället är utbrett. En kvinna har berättat att hon inte längre kan gå på vissa restauranger, inte köpa blommor, inte handla i en del affärer, inte gå på bio eller konsert, skriver Renée Broch Augustsson.
Problemen med det alltmer kontantlösa samhället är utbrett. En kvinna har berättat att hon inte längre kan gå på vissa restauranger, inte köpa blommor, inte handla i en del affärer, inte gå på bio eller konsert, skriver Renée Broch Augustsson.

DEBATT

DEBATT. Var nyligen en sväng i Västermalmsgallerian, i Stockholm, då naturbehov gjorde sig påmint. Med ett tiokronorsmynt i nypan begav jag mig till toaletten där. Det var tur att behovet inte var av det mer panikartade slaget, för mynt gick inte att betala med. Nej Swish eller kort skulle det vara.

Vilken dumhet att vägra kontant betalning för att kunna använda en offentlig toalett och dessutom, vilket ingen tycks tänka på, varför ska ens bank kunna se om, när eller var man besökt en toalett?

Tjejen som jobbade där gick undan och gick inte att prata med. Jag hörde bara något om ”..Swish” hon fick ur sig. Själv lämnade jag gallerian och uppsökte toalett där kontant betalning gick för sig. Men vad händer med hen som blir akut dålig i magen eller illamående? Ska personen kräkas på golvet utanför spärrkorset?

Problemen med det alltmer kontantlösa samhället är utbrett. En kvinna har berättat att hon inte längre kan gå på vissa restauranger, inte köpa blommor, inte handla i en del affärer, inte gå på bio eller konsert. Vidare kan hon inte besöka det spa hon vill eller få hjälp av en ortopedtekniker i skoaffären där hon inte kan köpa skor.

Själv kan jag, om jag kan välja och vill, använda kort men föredrar kontanter. Problemet är när det inte går att välja hur man vill betala. Man kan fråga sig varför nya sedlar trycks upp när de inte går att använda och detta speciellt med tanke på laglig rätt att betala med kontanter.

Högsta förvaltningsdomstolen har 2015 i ett beslut sagt att personer, både fysiska och juridiska, är ”skyldig(a) att ta emot betalning i kontanter”. Riksbankslagens förarbeten anger att dett gäller var och en. Men om det ingås ett avtal mellan två parter kan detta upphävas.

Enligt Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på Svensk Handel, är det tillåtet att ”säga nej till kontanter i butiker, restauranger, hotell” med mera. Avtalsfrihet gäller och detta innebär att om en affär till exempel har en skylt i entrén att ” det är en kontantfri butik, och kunden väljer att gå in i butiken så accepterar kunden dessa villkor”.

Som kund gäller det att se upp så man inte går in i butiker som envisas med att bara acceptera kort eller Swish. Man kan också välja att gå därifrån om man missat skylten i entrén. Butiken missar ett försäljningstillfälle men det är deras val och konsekvensen blir därefter.

Medierna behöver ta upp det här mycket mer än vad som görs. Och ansvariga politiker måste ta tag i detta. Det får inte var så att människor begränsas i sina liv för att de vill använda kontanter.

Till och med inom vården finns det de som vägrar kontant betalning men då kan man kräva att de skickar faktura. Och vad gäller biografer som också vägrar kontanter finns det ett sätt att kringgå problemet: köp ett presentkort (kontant betalt), gå till bion, använd presentkortet och få biljetter. Lite krångligare men varför ge banken eller eventuellt någon myndighet nöjet att se vilken filmsmak du har?

Risken för åsiktsregistrering och vad det kan leda till är överhängande. Och argumentet ”om du har rent mjöl i påsen ....” duger inte för alla har rätt till sin privata sfär oavsett hur oskyldiga vanor och smak gällande litteratur, film, politisk och religiös tillhörighet du har.


Renée Broch Augustsson, pensionär och ideellt verksam


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Svensk handel

LÄS VIDARE

DEBATT Så säkrar vi den svenska kronan

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensk handel

Swish

Kontanter

Mynt

Pensionärer