Nej, vuxna ska inte få ha sex med 15-åringar

Elaine Eksvärd: Inför en byxskyddslag där åldersskillnaden får vara max fem år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kan inte, och ska inte, hindra tonåringar från att utforska sex, men vuxna människor ska hindras från att utnyttja situationen. Därför borde en byxskyddslag införas med en regel i åldersskillnad på högst fem år mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge, skriver Elaine Eksvärd.
Vi kan inte, och ska inte, hindra tonåringar från att utforska sex, men vuxna människor ska hindras från att utnyttja situationen. Därför borde en byxskyddslag införas med en regel i åldersskillnad på högst fem år mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge, skriver Elaine Eksvärd.

DEBATT. Jag vet inte hur många gånger jag blev sexuellt bekräftad av äldre män som tonårsbarn. Män i 30-års åldern och äldre som sa att jag var ”mogen för min ålder”.

De gav mig komplimanger som gjorde att jag skulle känna mig mogen för att göra saker de ville med mig.

Jag var, som vilket tonårsbarn som helst, nyfiken på sex. Jag var osäker på min prepubertala kropp och, såklart, svag för komplimanger som indikerade att jag var fin. Vuxna män var snabba med att vara där och bekräfta mig i min osäkerhet.

Det här är mer regel än undantag för tonårstjejer, det är ytterst få kvinnor som skulle säga annorlunda om dessa oönskade erfarenheter.

Jag minns en klasskompis i 9:an som hade en pojkvän som var 32 år. ”Han är pedofil” hävdade en kille i klassen och jag minns att hon argt svarade ”Nej, han älskar mig och jag är mycket mognare än du.”

Hon sa saker som den vuxne mannen lärt henne att tro på för att legitimera deras relation.

Det här var tidigt 90-tal och inget har ändrats. Enligt svensk lag får en pappa till dina 15-åriga barns kompisar inleda en relation med dina tonårsbarn utan att straffas. Svensk lag tillåter det eftersom 15-åriga barn tillåts ha sex.

Jag tycker tonårsbarn ska fortsätta få ha sex. Byxmyndigheten ska vara kvar – men vuxna personer har inget hos tonårsbarn att göra.

Som gayperson är du desto mer exponerad och sårbar då du inte bara är en osäker tonåring utan dessutom kämpar med att accepteras för din sexualitet.

Enligt Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor (MUCF) har hbtq-personer i högre utsträckning utsatts av sexuella övergrepp som barn. Många bekräftar den bilden.

”Man är en osäker tonåring som både accepteras och utnyttjas av en äldre man och som ser vem man är. Skammen över ens sexualitet blandas ihop med skammen av att ha blivit sexuellt utnyttjad.” säger Isaac Kjellgren i SR:s dokumentär ”Gay och groomad”.

Juristen Hanna Bergvall påpekar på problemet att Sverige i dag inte har några lagar för att skydda ett osäkert tonårsbarn som utnyttjas sexuellt: ”Frankrike, som inte haft någon sexuell, myndighetsålder, införde nyligen en byxmyndighet vid 15 år. Samtidigt införde de en femårsregel för att skydda tonårsbarn mot äldre vuxna, Sverige borde införa samma skydd för barnen.”

Det här handlar inte om skuldfrågan kring den anklagade politiker som det just nu rapporteras om i medierna. Däremot handlar det om försvarstalen för vuxna män som lyder ”om hon var femton så går han fri”.

Att det ens är en retorik som man med hänvisning till lagen kan använda är absurt. Att samma lag gör tonårsbarn försvarslösa mot gränslösa vuxna är omänskligt.

I Sverige är det olagligt att förgripa sig på barn, men byxmyndigheten – som tillåter 15-åriga barn att ha sex – gör att det finns vuxna som tar tillfälligt i akt och utnyttjar osäkra tonåringar.

Vi kan inte, och ska inte, hindra tonåringar från att utforska sex, men vuxna människor ska hindras från att utnyttja situationen. Därför föreslår jag tillsammans med barnrättsorganisationen Treskablinoll, juristen Hanna Bergwall och Isaac Kjellgren från SR-dokumentären ”Gay och groomad” att byxskyddslagen ska inrättas.

Byxskyddslagen innebär att det införs en regel i åldersskillnad på högst fem år mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge.

På det här sättet får tonårsbarn som har blivit byxmyndiga samma lagliga skydd som barn under 15 år. Lagen ska inte förhindra att byxmyndiga barn utforskar sin sexualitet tillsammans, utan hindra vuxna från att utnyttja barn.

Då kan försvarstal som ”om hon är femton går han fri” äntligen tystna och den lagliga skyddsmur alla barn förtjänar äntligen resas.


Elaine Eksvärd, retoriker och grundare till Treskablinoll


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE