Debatt

Vi måste se rasismen som frodas i förorten

Elaine Eksvärd: Hamid Zafar visar ett problem Sverige blundat för

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hamid Zafar, tack för att du, om än oavsiktligt, visade en del av rasismen bland oss invandrare som svenskar inte sett. Jag hoppas folk ser nu, skriver Elaine Eksvärd.
Hamid Zafar, tack för att du, om än oavsiktligt, visade en del av rasismen bland oss invandrare som svenskar inte sett. Jag hoppas folk ser nu, skriver Elaine Eksvärd.

DEBATT

DEBATT. När personer med invandrarbakgrund avslöjas med rasistiska och antisemitiska uttalanden så är det dags att vi tar tag i rasismen på riktigt i Sverige. Att vi inser att rasisten inte enbart har en ”vit kostym” eller svenskt pass. Rasisten har många kostymer och pass.

Uttrycket för rasism är, i mitt tycke, många gånger mycket värre när den artikuleras från vissa invandrargrupper. Mest för att rasismen är så kulturellt normaliserad att man knappt skäms för den.

”Den utan synd är välkommen att kasta den första stenen”, formulerar Hamid Zafar sitt försvarstal för att påtala att han inte är ensam och därför inte ska dömas hårt. Jag håller med om att han inte är ensam, men fler än vita svenskar måste bära ansvaret för den utbredda rasismen. 

Jag kan säga att i orten hade inte många kunnat kasta stenen. Jag har hört syrianer uttrycka ”Jag gifter mig bara med en syrian” som att deras folk skulle vara över andras. Hört afghaner, kurder, iranier med flera kalla oss mörkhyade för smuts och uttrycka sig rasistiskt. Och alla grupper bidrar till förtryck av svenskar med ord som ”jävla svenne” eller ”svennehora”.

Jag hade tack och lov lika många vänner från respektive grupper som stod upp för oss förtryckta – men av rädsla gjorde vuxna svenskar det sällan.

Ta ett kliv från Södermalm. Kom och var somalier i invandrarhierarkin, var svart i orten, var judisk, var en Svensson i samma område.

Jag minns hur jag, Svenssonpojken Niklas och andra långt ner i förortshierarkin blev gravt mobbade eftersom i ett segregerat Sverige gäller inte de privilegier många pratar om inom tullarna i Stockholm.

Jag kunde klockren svenska men mobbades för att jag lät som en ”svenne”. Niklas mobbades för att han var ”svenne”. M mobbades för att hon var svart och tvillingarna lyckades hålla låg profil och undgå mobbing för att de var judiska.

I förorten Bredäng var mobbning och rasism vår vardag. Våra svenska konflikträdda lärare sa inte ifrån när barnen uttryckte sig rasistiskt för att – hör och häpna – de var rädda att anklagas för att vara rasister.

Det blev ett moment 22 eftersom barn som dessa blir vuxna som tror att de har frikort till rasistiska uttalanden och kan komma undan för att Södermalm, politiker och etablissemanget iklär oss ”invandrare” den ständiga offerkoftan för rasism. Ni är så grundlurade, kära svenskar!

Ska vi hantera rasismen på riktigt behöver vi se alla kostymer rasisten har och alla pass rasisten har i sin väska. Vi måste också se förtrycket och att det vita privilegiet inte gäller i orten. En Niklas Svensson måste få erkännas förtryckt i stället för privilegierad på en plats där svenskar pratar Rinkebysvenska för att inte avslöjas som ”svennar”.

Niklas Svensson ska inte fastna i en diskussion om att det inte finns benämningar som ”omvänd rasism”. Bojkotta orden, men erkänn honom och andra förtryckta i orten. Det är såna som Niklas som blir rasister när trycket från vissa ortenprivilegierade invandrare och även trycket från etablissemanget blir för stort. Vi måste prata om privilegier i invandrarhierarkin och även rasismen i samma grupp. Jag hade klarat mig mycket bättre som iranier eller syrian i Bredäng!

Integrationsfrågan kan inte bara tillhöra ett parti och offerkoftan kan inte bara tillhöra oss med invandrarbakgrund. Lärare behöver lära sig att hantera rasismen i klassrummen.

En vit person måste kunna uttrycka att någon med invandrarbakgrund är rasist utan själv anklagas för samma sak. Det är som att en man skulle anklaga en kvinna för att vara sexist för att hon påtalar att han är det. Det är så dumt att det inte är klokt!

Man måste kunna vara svensk, svart, somalier och jude utan att känna sig hotad i förorten. Fler än de ortenprivilegierade borde få känna sig trygga. Så är det inte i orten i dag och adresserar vi inte det så växer och normaliseras det till en axelryckning och ”den utan synd kastar första stenen”.

Hamid, tack för att du, om än oavsiktligt, visade en del av rasismen bland oss invandrare som svenskar inte sett. Jag hoppas folk ser nu. Och kära svenskar, var inte som våra lärare i Bredäng. Säg ifrån när du hör rasism oavsett vilken kostym rasisten bär.


Elaine Eksvärd, retoriker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Hamid Zafar utpekad som antisemit

LÄS VIDARE

REPLIK Nej, det finns ingen ”omvänd rasism”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamid Zafar utpekad som antisemit

Rasism

Hamid Zafar

Bredäng

Elaine Eksvärd