Det går att satsa på trygghet och skolan

Slutreplik från M och KD i Stockholm om kommunalt anlitade ordningsvakter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Torun Boucher från Vänsterpartiet skriver att trygghetspengar till ordningsvakter i stället borde gå till skolan. Vi kan trösta henne med att det går att göra både och. Slutreplik från Anna König Jerlmyr och Erik Slottner.
Torun Boucher från Vänsterpartiet skriver att trygghetspengar till ordningsvakter i stället borde gå till skolan. Vi kan trösta henne med att det går att göra både och. Slutreplik från Anna König Jerlmyr och Erik Slottner.

SLUTREPLIK. Torun Boucher (V) menar i en replik att det är en politisk felprioritering för Sveriges kommuner att följa Stockholms lyckade exempel med kommunalt anlitade ordningsvakter. Hon argumenterar att trygghetspengar i stället borde gå till skolan.

Vi kan trösta Boucher med att det går att göra både och.

Att satsa på det förebyggande arbetet för att unga människors inte ska välja ett liv i kriminalitet, är för oss en självklarhet. Därför har vi i den styrande majoriteten i Stadshuset ökat anslagen till det socialpolitiska området med över 900 miljoner kronor sedan Vänsterpartiet var med och styrde Stockholm 2018.

Utbildningsområdet, som Boucher tar upp i sin replik, har i dag en budget på 2,3 miljarder kronor mer än det förra styret lämnade efter sig. Därtill omfördelas ekonomiska resurser till elever i socioekonomisk utsatthet.

Frågan om människors trygghet är dock så mycket större och mer akut än så.

Boucher har rätt i att kommunerna har ett stort ansvar i det förebyggande arbetet, som skapar trygghet på lång sikt. I dagens Sverige har det ansvaret tyvärr tvingats breddas till att även inbegripa sådant som åligger staten. Helst av allt skulle vi vilja se betydligt fler poliser i tjänst, även om det bara dämpar symptomen på de problem som Sverige står inför.

Regeringen har lett oss in i en trygghetskris och när polisen lyser med sin frånvaro, så måste vi från kommunens sida göra vad vi kan för att garantera stockholmarnas grundläggande trygghet.

Då räcker det inte bara med åtgärder som eventuellt kommer att ha effekt längre fram – det måste också till akuta insatser här och nu.

I slutändan handlar Stockholmsmodellen med kommunalt anlitade ordningsvakter om invånarnas trygghet att kunna röra sig fritt i staden. Att vi gör förebyggande satsningar är knappast något som lugnar den unga tjejen som idag inte vågar gå själv från tunnelbanan, eller den äldre mannen som inte lämnar hemmet en mörk kväll.

lnför dessa människor står Vänsterpartiet helt utan svar.


Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm (M)
Erik Slottner, trygghetsborgarråd i Stockholm (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE