Debatt

Vi är chockade över sveket från Centern

Miljöpartiet: Annie Lööf går främlingsfientliga krafter till mötes om de ensamkommande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De ensamkommande gymnasieungdomarna har litat på Centern. Partiets tvära lappkast i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel. Det om något är ett cyniskt svek, skriver Annika Hirvonen, MP.
De ensamkommande gymnasieungdomarna har litat på Centern. Partiets tvära lappkast i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel. Det om något är ett cyniskt svek, skriver Annika Hirvonen, MP.

DEBATT

REPLIK. Centerpartiet vänder kappan efter de kalla vindarna. Från att ha talat om humanism jobbar de nu för att stoppa samma ändringar som de krävde i våras. När de nu sviker tusentals ensamkommande ungdomar vore det ärligast att stryka sina slogans om medmänsklighet i nästa val. 

Tusentals ungdomar som var barn när de kom till Sverige kan få stanna om de skaffar sig ett arbete. Som många andra drabbades denna grupp hårt av coronapandemin. Regeringen vill därför genomföra vissa lättnader så att denna grupp ska få mer tid att skaffa ett jobb istället för att skickas tillbaka till Afghanistan. Centerpartiet säger nu nej till dessa lättnader. 

Miljöpartiet har tillsammans med Centerpartiet gett stöd i pandemin till snart sagt varenda grupp som finns. Vi är därför chockade över att det enda undantaget för Centerpartiet verkar vara de ensamkommande gymnasieungdomarna.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att Centerpartiet själva krävde samma sak för bara några månader sedan. Då sa Centerpartiet att “krisen drabbat ungdomarna hårt” och föreslog lättnader i kravet på två års anställning för uppehållstillstånd.

Det är precis det förslag regeringen nu lagt fram! Gymnasieungdomarna har litat på Centerpartiet. Centerns tvära lappkast i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel. Det om något är ett cyniskt svek. 

Coronaanpassningar även för de ensamkommande har ett starkt stöd i civilsamhället. Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska Kyrkan är några exempel på organisationer som står bakom förslaget. Samtidigt finns krafter som under lång tid gjort sitt bästa för att avhumanisera gymnasieungdomarna.

Att Centerpartiet nu byter åsikt och går denna opinion till mötes är ett chockerande svek.  

Miljöpartiet vägrar dansa efter främlingsfientliga krafters pipa. Gymnasieungdomarna har blivit en del av svenska familjer, skolklasser och fotbollslag. De är hårt arbetande och vill betala tillbaka det Sverige satsar på dem.

Att Centern sviker dem under rådande pandemi är ett svek mot ungdomarna, mot deras svenska fosterfamiljer och mot den humanitet Centern själva en gång stod för. 


Annika Hirvonen, gruppledare och migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

De ensamkommande flyktingbarnen

LÄS VIDARE

DEBATT Cyniskt av S och MP att ändra i gymnasielagen

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Centerpartiet

Miljöpartiet

Migrationspolitik

Afghanistan

Rädda Barnen