Debatt

Hur är det med era värderingar, Stenevi?

Replik från Moderaterna om partiets syn på SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP gjorde 180-graderssväng i partiets allra mest centrala värderingsfråga, migrationspolitiken. Allt för att få sitta kvar i regeringen. I det ljuset har Märta Stenevi en något begränsad trovärdighet, när hon nu mästrar andra om trohet till värderingar. Replik från Gunnar Strömmer.
MP gjorde 180-graderssväng i partiets allra mest centrala värderingsfråga, migrationspolitiken. Allt för att få sitta kvar i regeringen. I det ljuset har Märta Stenevi en något begränsad trovärdighet, när hon nu mästrar andra om trohet till värderingar. Replik från Gunnar Strömmer.

DEBATT

REPLIK. I Aftonbladet påstår Märta Stenevi (MP) att Moderaterna är ”beredda att förhandla bort sina värderingar” för att kunna bilda en ny regering. Hon ställer många insinuanta frågor, men anför inte ett enda konkret belägg.

När tidigare MP-språkröret Åsa Romson grät på en presskonferens hösten 2015 var det på grund av omläggningen av migrationspolitiken. Rätt i sak tyckte många andra partier, men inte Miljöpartiet. Det krävdes i praktiken en 180-graderssväng i partiets allra mest centrala värderingsfråga. Allt för att få sitta kvar i regeringen.

I det ljuset har Märta Stenevi en något begränsad trovärdighet, när hon nu mästrar andra om trohet till värderingar.

Det är heller inte, som Märta Stenevi påstår, moderat taktik att avfärda berättigade frågor från medborgarna om olika regeringsalternativ som smutskastning. Däremot beskriver Socialdemokraterna själva smutskastning som kärnan i partiets valstrategi. ”Det är det sista kortet vi har att spela ut”, som en S-strateg nyligen sade i media.

Skälet är förstås att regeringen har misslyckats med det mesta: Arbetslösheten slår nya rekord. Kriminaliteten är systemhotande. Pandemin har fått allvarligare följder i Sverige än i andra länder. Det politiskt oberoende Klimatpolitiska rådet konstaterar att vi inte klarar något av de klimatpolitiska målen bortom 2020 med regeringens politik.

Regeringspartiernas förtroende i väljarnas viktigaste frågor har rasat, och Miljöpartiet har till och med fått lämna över topplatsen i miljöfrågan till Moderaterna.

Det är därför typiskt att Märta Stenevis artikel inte innehåller en enda mening om ett enda riktigt samhällsproblem – arbetslösheten, utanförskapet, kriminaliteten, inte ens miljön och klimatet får plats i hennes text.

När samhällsproblemen har vuxit sig så stora, och regeringens oförmåga att lösa dem har blivit så uppenbar, är det närmast en demokratisk skyldighet för Moderaterna att erbjuda ett alternativ.

Det är därför vi vill bilda en ny regering med andra borgerliga partier, och vi är beredda att komma överens i sakfrågor med SD och andra partier för att lösa Sveriges problem och ta vara på våra möjligheter.

Miljöpartiet var länge ett självständigt mittenparti som kunde göra upp till både höger och vänster. Inte minst kunde borgerliga partier och Miljöpartiet hitta varandra i frågor om decentralisering, valfrihet och medborgarmakt. 2011 års stora grundlagsreform, med förstärkningar av bland annat individens fri- och rättigheter och domstolarnas oberoende, drevs fram i samspel mellan borgerliga partier och Miljöpartiet, som regel i konflikt med en motsträvig socialdemokrati.

Men nu fullföljer Miljöpartiet på nationell nivå en skarp politisk vänstergir och det är S-underordning som gäller. Om det är bra för partiet återstår att se. Det är i alla fall dåligt för Sverige.


Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT Motståndet mot SD är inte ett politiskt spel

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Märta Stenevi

Gunnar Strömmer

Miljöpartiet

Åsa Romson

Migrationspolitik

Socialdemokraterna