Titta inte så snett på oss unga föräldrar

Lisa blev mamma vid 19: Utan min dotter hade aldrig varit den jag är i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Till alla unga föräldrar vill jag säga: Ta åt er, det viktiga är att tro på sig själv, oavsett ens ålder, skriver Lisa Björklund som blev mamma vid 19 och möttes av fördomar, negativa kommentarer och blickar från okända människor. (Bilden till vänster är en arkivbild.)

DEBATT. Det var valborg 2013, mina vänner i samma ålder festade och firade. Själv låg jag på BB och hade precis fått min dotter, jag var då 19 år.

Knappt ett år innan tog jag studenten och valde även att flytta 60 mil från mina föräldrar, till Skåne där min dåvarande pojkvän bodde, han som även blev pappa till min dotter.

Min graviditet kom som en chock både för mig och min omgivning, trots detta var jag lycklig. En lycka som inte var långvarig.

Samtidigt som jag kände en enorm glädje brottades jag med fördomar och negativa kommentarer och blickar från okända människor. Människor som inte hade en aning om vem jag var. Jag var plötsligt den där unga föräldern som andra tittar snett på, okända människor tog sig rätten att döma mig utifrån hur gammal de trodde jag var.

Jag fick ständigt frågor som ”Hur ska du ha råd? Hur gammal är du egentligen? Var det planerat? Har du tänkt på framtiden och utbildning, du begränsar ditt liv och livet tar slut”.

Men hur visste de vad livet var för mig?

Livet för mig handlade inte om att resa och festa, livet för mig handlade om att jag var gravid och jag såg möjligheterna. Resa kunde jag göra med mitt barn, plugga kunde jag göra med mitt barn, umgås med vänner kunde jag göra med mitt barn.

Jag såg alltså inte begränsningarna utan tänkte möjligheter. Jag tror inte omgivningen är medveten om och förstår hur mycket detta kan påverka en ung förälder, att inte kunna känna en oändlig lycka och tacksamhet. Det som gjorde mig mest ledsen var att ingen såg mig, vad jag gjorde och lyssnade på mina tankar och värderingar.

De människor som såg ner på mig gjorde det enbart på grund av min ålder.

När min dotter var två år ändrades våra förutsättningar då jag och min dotters pappa gick isär. Jag stod själv, med en två-åring på heltid, hade precis kommit in på högskolan, min familj 60 mil bort och här kom jag åter igen att mötas av negativa kommentarer och blickar.

Precis som när min dotter föddes fick jag höra att jag inte skulle ha råd, inte klara att studera och få ihop allt på egen hand. Jag valde att se allas negativa attityder som något positivt och för mig blev det en sporre att visa att jag klarar det.

Jag önskar att de människor som någon gång sett ner på mig som en ung förälder och tagit för givet att jag inte skulle klara det kunde se vårt liv idag.

I dag står jag här, 23 år, har en dotter på 3,5 som jag lever ensam med, studerar heltid på högskolan och jobbar samtidigt. Jag hämtar på förskolan, lagar middag tillsammans, leker, myser, städar, diskuterar allt mellan himmel och jord med en frågvis tre-åring, precis allt detta hade jag gjort om jag varit tio år äldre när jag fick barn.

Jag är så otroligt tacksam för min dotter och att jag valt att ignorera de som inte trott på mig och gå min väg och tro på mig själv. Min dotter har två föräldrar som älskar henne över allt annat och som gör allt för att hon ska må bra, mer än så behöver jag inte säga.

Min dotter är min största motivation, styrka och glädje i livet och jag hade aldrig varit den jag är i dag om hon inte kommit till mig. Något jag vill säga till alla unga föräldrar och som jag önskar att jag tänkte när min dotter precis fötts, är att försök att inte ta åt er, det viktiga är att tro på sig själv som förälder oavsett ens ålder.

Nackdelen att få barn tidigt är att man lätt blir ensam. Jag umgås mest med föräldrar och framförallt föräldrar som fått barn tidigt då de är de jag kan känna samhörighet med.

Jag säger inte nu till er att gå ut och skaffa barn i ung ålder men jag tycker att det ska vara valfritt, det är det inte i dag. Det finns en mall för hur man ska leva och att utbildning, jobb, framtid ska vara klart innan man skaffar barn.

Risken är att många yngre som blir gravida inte känner efter och tänker, kanske de inte vågar då det ofta tas för givet att man ska göra abort.

Det jag säger är: Ändra era kritiska och negativa åsikter om unga föräldrar och tänk efter hur kommentarer och blickar faktiskt kan påverka andra människor.


Lisa Björklund


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Graviditet