Debatt

Ygeman kapitulerar – och Trump kan få rätt

Debattören: Att polisen inte fanns på plats är ett svek mot alla boende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Agerar inte Anders Ygeman bör alla krafter i riksdagen som är villiga gå fram med mer resurser till fler poliser och höjda minimistraff, skriver Arin Karapet.
Agerar inte Anders Ygeman bör alla krafter i riksdagen som är villiga gå fram med mer resurser till fler poliser och höjda minimistraff, skriver Arin Karapet.

DEBATT

DEBATT. Veckans händelser i Rinkeby var tragiska, men tyvärr inte unika. Upplopp, stenkastning, vandalisering, skjutningar och mord har börjat bli vardag i förorten. För ca två veckor sedan fick tre poliser söka sjukvård då en liknande attack skedde när ett gäng försökte frita en misstänkt.

Lokala butiksägare har börjat stänga ner sina butiker på grund av bristande säkerhet. I samband med gårdagens upplopp blev butiker plundrade och en butiksägare misshandlades.

Det stora sveket mot alla boende i förorterna syntes igår i att polis inte finns på plats i tid, det har synts i att brandkåren får sina rutor krossade och att ambulanser behöver tveka på akuta utryckningar. De som drabbas främst av detta är alla skötsamma boende i förorten som känner sig otrygga att gå ut, som inte kan handla i sin butik eller som riskerar sväva mellan liv och död om ambulansen fastnar i ligisters stenkastning.

För länge har en våldsspiral accepterats som nu har skenat utom kontroll. Samtidigt är polisen i kris då de löser färre och färre brott och saknar de resurser som krävs. Det som skådas i förorten är en pågående reträtt och kapitulation från rättsstaten som riskerar att ge Donald Trump rätt i sin demagogiska nidbild av Sverige.

För mig är Järvaområdet den plats där jag hade en lycklig uppväxt och en ibland tuff men ofta glädjefylld skolgång. Det är platsen där jag funnit många vänner med stora drömmar och ambitioner i livet och där de lokala gatuköksägarna kan laga Stockholms bästa hamburgare.

För många är Rinkeby, Husby och Tensta områden man känner stolthet, glädje och samhörighet över – men som man nu ser i sammanfall på grund av att samhället lämnar walk-over.

På vänsterkanten påstås det att rasism, segregation och brist på mer sociala resurser är problemet. Men det är smärtsamt uppenbart att det inte räcker med symbolsatsningar på demokratisamordnare, ungdomsvärdar eller högre bidrag.

Skolorna i Järva har redan i dag 50 procent högre skolpeng, men det räcker ändå inte. Bidragsberoende går i arv mellan föräldrar och barn och skapar grogrund för kriminalitet och svartarbete. Det som främst saknas och mest behövs i förorten är tuff kärlek genom rimliga krav på unga att klara sig utan bidrag efter skolan och ta sig in i jobb. Krav och förväntningar på att vara en god samhällsmedborgare ska vara lika oavsett var man bor i Sverige.

Tuffare krav måste kombineras med hårdare tag mot kriminella. Många åtgärder finns det enighet om över blockgränserna, men de dröjer för länge. Jourdomstolar behövs omedelbart och utredningen om kameraövervakning kan inte vänta till juni när den skulle ha levererats i februari.

Den nya polisstationen i Rinkeby har försenats i ett helt år och etableringen måste påskyndas. För att långsiktigt lösa krisen behövs en kraftsamling med runt 10 000 nya poliser, att anslå resurser till 2 000 så snart som möjligt vore en god start.

Agerar inte Anders Ygeman bör alla krafter i riksdagen som är villiga att agera gå fram med mer resurser till fler poliser, höjda minimistraff för våld mot tjänsteman och översyn av straffskalan för minderåriga som agerar som proxys åt kriminella vid narkotikahandel och upplopp. Att återupprätta rättstaten är för viktigt för att inte samla oppositionen för att köra över en alltför lamslagen regering.


Arin Karapet, ledamot i Moderata ungdomsförbundets förbundsstyrelse, ledamot i Stockholm läns landstingsfullmäktige (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rinkeby

ÄMNEN I ARTIKELN

Rinkeby

Segregation