ÅSIKT

Det är inte rasism att kräva lag och ordning

Debattören: Normer vi betraktar som grundläggande har satts på undantag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT och PETER KNUTSON
Det är tydligt att Fi inte inser vikten av att upprätthålla de normer som ligger till grund för vårt samhälle eller vilka insatser som krävs för att vända utvecklingen där delar av Sverige blivit laglöst land, skriver Anna König Jerlmyr i sin slutreplik om integration.
DEBATT

SLUTREPLIK. Sissela Nordling Blanco (Fi) anklagar mig för att ägna mig åt rasistisk retorik när jag lyfter otryggheten i Husby. Det är precis den bristen på verklighetsförankring som bidragit till ökande otrygghet.

Den 30 december var jag på plats i Husby och träffade invånare och företagare. Deras starkaste önskemål var att samhället med kraft agerar mot rån, droghandel och en allt mer hänsynslös gängkriminalitet.

De problemen är en följd av att kriminella parallellsamhällen tillåtits växa fram när det etablerade samhället slutat upprätthålla de normer som vi brukat ta för givna. Att droghandel försiggår i öppen dager har blivit vardag. Förklaringen är delvis bristande polisiär närvaro och ett behov av sociala insatser som bryter utanförskap.

Men förklaringen ligger också i något större och viktigare än så: Att normer som vi betraktar som grundläggande i vårt samhälle har satts på undantag.

När jag påpekar det drar Nordling Blanco rasistkortet. Så väntat och så elitistiskt. Det visar hur verklighetsfrämmande hon är inför de problem som stadsdelar som Husby brottas med.

Det ligger en stor ironi i att Nordling Blanco skriver att lagstiftning ska gälla, samtidigt som hennes parti sagt att det inte är fler poliser som krävs i utsatta stadsdelar.

Det är tydligt att FI inte inser vare sig vikten av att upprätthålla de normer som ligger till grund för vårt samhälle eller vilka insatser som krävs för att vända utvecklingen där delar av Sverige blivit laglöst land.


Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd, Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM