Debatt

Min kritik mot hatet vill du inte ens antyda

Replik från Elisabeth Sandlund om svenska kyrkors kontakter med Uganda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att mer måste göras med anledning av hatet mot homosexuella är jag överens om med Annika Hamrud – men det passar inte in i hennes verklighetsbeskrivning att ens antyda det, skriver Elisabeth Sandlund.

Foto: GETTY

DEBATT

REPLIK. I sin artikel ”Kyrkor blundar för hat mot hbtq-personer” manar Annika Hamrud svensk kristenhet att ta tydligt avstånd från situationen i Uganda, där vissa – men långtifrån alla – evangelikala kyrkor gett sitt stöd till, ja, till och med drivit på, en hårdför lagstiftning mot homosexualitet.

Hon citerar min ledare i Dagen (14/5) och är kritisk mot att jag hävdar att de svenska kyrkor som hon kritiserar i sin bok utsatts för ”guilt by association” till följd av sitt samröre med församlingar i Uganda.

Det stämmer i och för sig att jag resonerade kring detta i ledaren, som publicerades i anslutning till en intervju med Hamrud. Men nu var det inte det som var min och Dagens poäng.

Ledarens rubrik löd ”Mer måste göras mot homohatet” och jag ägnar en stor del av texten åt att diskutera hur svensk kristenhet kan och bör utnyttja sina kontakter i Uganda för att påverka situationen för dem som drabbas av den drakoniska lagstiftningen.

På den punkten är alltså Hamrud och jag överens men det passar inte in i hennes verklighetsbeskrivning att ens antyda det.

Till sist: Annika Hamrud uppger att jag är chefredaktör för Dagen. Det är en befattning som jag lämnade för snart nio år sedan, hösten 2010. Sedan dess har jag varit opinionsredaktör och är nu deltidsarbetande ledarskribent. Min titel kan tyckas oväsentlig.

Men handskas man så lättvindigt med sådant som är enkelt verifierbart väcker det frågor om hur det står till med kontrollen av och respekten för fakta i allmänhet och därmed i förlängningen om trovärdigheten i kritiken mot de svenska kyrkorna.


Elisabeth Sandlund, ledarskribent, Dagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Annika Hamrud

LÄS VIDARE

DEBATT Kyrkor blundar för hat mot hbtq-personer

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Hamrud

Uganda