Fuskande tandläkare måste polisanmälas

V: De tar betalt för behandlingar som ingen fått

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tandläkare har gjort sig skyldiga till felbehandlingar, feldebiteringar och överdebiteringar. Tandläkare tar betalt för behandlingar som ingen har fått. De har till och med tagit betalt för tandvård av personer som är avlidna, skriver debattörerna. (Arkivbild).
Tandläkare har gjort sig skyldiga till felbehandlingar, feldebiteringar och överdebiteringar. Tandläkare tar betalt för behandlingar som ingen har fått. De har till och med tagit betalt för tandvård av personer som är avlidna, skriver debattörerna. (Arkivbild).

Rättelse. I en tidigare version av artikeln stod det en annan siffra över antal patienter. Den korrekta siffran är att de ökade med 22 procent år 2010-2017.
Källa: Region Stockholm


DEBATT. Över hälften av tandläkarna som behandlar funktionshindrade och patienter över 85 år fuskar. Dessa tandläkare har tagit betalt för tandvård för personer som är avlidna. Stockholm har blivit en region där fusk lönar sig. Vänsterpartiet vill utöka kontrollerna och polisanmäla allt fusk.

Hela tandvårdssystemet liknar sjukvårdssystemet i USA. Det är marknadsstyrt med privata tandläkare som får ersättning kopplat till ingrepp vilket bäddar för fusk. Det smutsar ner även våra egna verksamheter. Folktandvården som drivs i offentlig regi har också fuskat. Tandläkare har skrivit luftfakturor i flera år eftersom ingen kontroll har skett. Nu måste regionen granska alla fakturor från förra året.

När Region Stockholm gjorde stickprovskontroller visar det att 57 procent av de kontrollerade tandläkarna fuskar. Detta gäller tandläkare och tandhygienister med tandvårdsintyg, TVI. De åker hem till patienter som är funktionshindrade eller över 85 år som har rätt till nödvändig tandvård för att till exempel kunna tugga.

Kostnaden för tandvården skenar. I Region Stockholm är kostnaden dubbelt så hög per person jämfört med Region Skåne och Västra Götalandsregionen. År 2010-2017 ökade kostnaderna i region Stockholm från 128 miljoner till 234 miljoner kronor men patienterna ökade bara med 22 procent.

Källa: Region Stockholm

Tandläkare har gjort sig skyldiga till felbehandlingar, feldebiteringar och överdebiteringar. Vissa patienter har fått behandlingar som de inte behöver vilket skapar onödigt lidande och det ska anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Tandläkare tar betalt för behandlingar som ingen har fått. De har till och med tagit betalt för tandvård av personer som är avlidna.

Det är moderaterna som ansvarar för sjukvården i Region Stockholm tillsammans med kd, l, c och mp. Varför daltar moderaterna med tandläkare som stjäl våra skattepengar? Moderaternas hårda retorik mot bidragsfusk gäller inte här.

Nu ska de fifflande tandläkarna betala tillbaka 1 miljon kronor men vi vet inte hur mycket pengar som har försvunnit. Regionen ansvarar för kontrollerna och det är uppenbart att det inte fungerar. Andra regioner med bättre kontroller har mindre fusk, exempelvis Region Skåne.

De tandläkare som blir upptäckta blir väldigt sällan polisanmälda. Istället får de ett samtal som följs upp med en ny kontroll. De som fuskar ska stängas av och inte få några bidrag. De begår en kriminell handling och ska polisanmälas.

Vänsterpartiets krav:

  1. Polisanmäl alla tandläkare som fuskar. Polisen måste agera snabbare mot dessa brott.
  2. Bryt alla avtal med tandläkare som fuskar. De ska inte få mer skattepengar.
  3. Ändra lagen som ger alla rätt att välja tandläkare. All nödvändig tandvård ska skötas i offentlig regi av Folktandvården.
  4. Utöka kontrollerna. Ge Regionen mer resurser för kontroller. De bör granska alla fakturor från 2019.

Det här är ett utstuderat fusk som orsakar onödigt lidande för äldre och funktionshindrade. Det är flera privata tandläkarföretag som har satt i system att behandla personer som av kommunen fått rätt till nödvändig tandvård som betalas av regionen. Det gäller främst personer på äldreboenden och personer med funktionshinder.

Vi kan inte acceptera att vissa tandläkare fifflar. De som stjäl våra skattepengar ska stängas av från framtida samarbete med Region Stockholm. De ska polisanmälas och de ska betala tillbaka pengarna som de har försnillat.

Vi vill ha en väl fungerande tandvård där alla får vård efter behov. Välfärden ska gå att lita på.


Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (V)
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson region Stockholm (V)
Anna Sehlin, regionråd i opposition region Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE