Nej, rektorer får inte ansvar för smittskydd

Replik från Anna Ekström om skolan och coronaviruset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag vill vara tydlig med att regeringen inte kommer att tveka att agera i fall vår expertmyndighet gör bedömningen framöver att skolor behöver stängas för att minska takten i smittspridningen, skriver Anna Ekström (S), i en replik.

Foto: TT
DEBATT

REPLIK. Vi befinner oss i en tid då vi behöver hjälpas åt och tillsammans ta vårt ansvar för att minska takten i smittspridningen. Det här är alltså inte rätt tid för medvetna missförstånd eller onödig konflikt.

Det har från min sida aldrig varit tal om att smittskyddsansvaret ska ligga på enskilda rektorer. Ansvaret för att minska takten i smittspridningen ligger hos Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna.

Från och med i dag, måndag, får huvudmännen utökade möjligheter att med stöd av en förordning anpassa skolverksamheten, till exempel genom att erbjuda fjärr- och distansundervisning, när en skola stängt på grund av coronavirus.

En sådan stängning kan ske av huvudmannen (det vill säga kommun eller fristående skola) efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning, eller därför att skolan ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten beslutat ska vara avspärrat, eller på grund av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Bara i det fall att det inte går att bedriva verksamheten för att en stor andel av personalen är frånvarande får skolans huvudman ensam besluta om stängning. Förordningen innebär således på intet sätt att ansvaret för smittskyddet lämpas över på enskilda rektorer.

Förordningen rör elever i förskoleklass, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Det är viktigt att poängtera att det i dagsläget inte finns något råd från ansvarig myndighet att stänga skolorna.

Folkhälsomyndighetens bedömning just nu är att det inte är en effektiv åtgärd att låta friska barn stanna hemma, och att det därtill skulle hindra föräldrar i samhällsviktiga befattningar såsom läkare, sjuksköterskor och många andra yrken att utföra sina arbetsuppgifter.

Dessutom finns en risk att föräldrar tvingas ta hjälp av mor- och farföräldrar, det vill säga äldre som kan vara i riskgruppen.

Regeringsbeslutet skapar möjlighet för skolorna att hantera en stängning på grund av corona på ett snabbt och bra sätt.

Jag vill vara tydlig med att regeringen inte kommer att tveka att agera i fall vår expertmyndighet gör bedömningen framöver att skolor behöver stängas för att minska takten i smittspridningen.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

LÄS OCKSÅ

Rektorer kan inte vara smittskyddsläkare

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronautbrottet

Coronaviruset

Skola & utbildning

Anna Ekström

Folkhälsomyndigheten