Gå inte på lögnen om arbetslösas liv i lyx

Arbetslösa Lena: Har inte träffat en enda som inte vill jobba

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För det första vill jag slå hål på myten att arbetslösa inte vill arbeta. Jag har hittills inte träffat på en enda person i min situation som stämt in på den beskrivningen. Och jag har träffat rätt många, eftersom jag är i Fas 3 eller ”arbetsträning” som det numera kallas, skriver Lena Söderkvist, 58 år.
För det första vill jag slå hål på myten att arbetslösa inte vill arbeta. Jag har hittills inte träffat på en enda person i min situation som stämt in på den beskrivningen. Och jag har träffat rätt många, eftersom jag är i Fas 3 eller ”arbetsträning” som det numera kallas, skriver Lena Söderkvist, 58 år.

DEBATT. Jag är kvinna, medelålders och långtidsarbetslös, söker arbete inom service och administration, och är nu uppe i tusentals sökta jobb. Det blir bara svårare för varje år som går att ens komma till intervju. Arbetsgivarnas fördomar kan jag inte göra något åt, men det skulle underlätta i varje fall lite att slippa bli utsedd till syndabock av politikerna.

För det första vill jag slå hål på myten att arbetslösa inte vill arbeta. Jag har hittills inte träffat på en enda person i min situation som stämt in på den beskrivningen. Och jag har träffat rätt många, eftersom jag är i Fas 3 eller ”arbetsträning” som det numera kallas på finspråket. (Det som förr var arbetsträning heter numera ”förstärkt arbetsträning”.)
Den andra myten – riktigt löjeväckande – som måste slås hål på består i att vi som inte får arbete skulle leva i sus och dus på skattebetalarnas bekostnad, något som Ebba Busch Thor ville göra gällande i dag på nyheterna, men som hon inte alls är ensam om att tycka.

Vi är skattebetalare som andra, och det är väldigt svårt att leva loppan på ett netto på i snitt 11 000 kr per månad. Jag med flera betalar dessutom till A-kassan varje månad sedan årtionden.

Om man som jag ovanpå det är ensamförsörjare med skuld till CSN blir det nästan omöjligt att klara sig. Man får nämligen inget uppskov från studieskulden. Jag kan inte tro att det är lättare för den som lever på socialbidrag.

Så var kommer snacket om att vi skulle leva gott ifrån? Vem uppfann lögnen från början? Det kan ni politiker gärna få förklara.

Varför utsätter Sverige redan utsatta grupper för en offentlig skuldbeläggning? Än är det invandrare, än är det tiggare, än är det arbetslösa. Det är vidrigt, och tyvärr går Svensson på det. Allt som kan rättfärdiga en ny skattesänkning känns ju väldigt skönt i plånboken – tills man själv blir arbetslös eller sjuk, vill säga…

Som grädde på moset nekar Arbetsförmedlingen oss som är i arbetsträning två ynka veckors ledighet på sommaren för att umgås med nära och kära. Om jag hade trott på Gud skulle jag därför ha tackat honom högt för att jag inte har barn.

Till Stefan Löfvén vill jag säga följande: Se till att sopa rent framför din dörr innan du yttrar dig om jämlikhet och demokrati. Dessa tu måste nämligen omfatta alla för att ens kunna existera på papperet.


Lena Söderkvist, 58 år och arbetslös


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE