Operationer ställs in – nu måste lagen ändras

Vänsterpartiet: Så här går det när priset sätts före kvaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Flera sjukhus har gått upp i stabsläge på grund av brist på sjukvårdsmaterial. Så kan vi inte ha det – reglerna för upphandling måste ändras så att kvalitet vägs in, skriver Jonas Lindberg och Karin Rågsjö.
Flera sjukhus har gått upp i stabsläge på grund av brist på sjukvårdsmaterial. Så kan vi inte ha det – reglerna för upphandling måste ändras så att kvalitet vägs in, skriver Jonas Lindberg och Karin Rågsjö.

DEBATT. Apotekstjänst AB lade det lägsta anbudet i en upphandling om att leverera sjukvårdsmaterial. Tidigare har de sålt glassmaskiner och hyrt ut videofilmer. De har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta med sjukvårdsprodukter.

Nu har flera sjukhus tvingats ställa in minst 180 operationer. Patienter drabbas och frustrationen växer hos den redan pressade vårdpersonalen. Apotekstjänst har kapat blodomloppet som försörjer sjukvården med nödvändig utrustning.

Förra året gjorde Apotekstjänst AB en rörelsevinst på 52 miljoner kronor. Vinster direkt från välfärdens djupa fickor fulla med skattepengar. Förra året plockade ägarna familjen Versteegh ut 20 miljoner konor i utdelning. Stora delar av vinsten slussar de in i sina egna förlustföretag, bland annat ett kafferosteri.

Sedan oktober har Apotekstjänst inte kunnat leverera till sjukhusen i Region Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro. Apotekstjänst säger att de är förvånade att det även kommer beställningar via mejl och telefon!

Det är också intressant att Apotekstjänst har överklagat fler upphandlingar än sina konkurrenter. Företaget klagar på att landstingen inte agerat mot brister i uppfyllande av upphandlade avtal. Nu har de själva misslyckats med att leverera. Vårdköerna växer och sjuka patienter får vänta.

Apotekstjänst är inte det första haveriet av privata vinstdrivande företag inom vården.

I vintras var Vårdguiden 1177 i blåsväder efter att de lagt ut telefonsamtal till en privat underleverantör. Ägaren drev telefonin från Thailand och det visade sig att patienters samtal låg öppet på databaser tillgängliga för alla. Det där med patientsekretess var inte så noga.

Unilab är ett annat privat företag som också har misslyckats grovt med att leverera vårdtjänster. De lade ett anbud på laboratoriemedicin och röntgen som var 40 procent lägre än konkurrenternas.  Patienter fick inte provsvar i tid, röntgenbilder fick göras om och det blev längre köer för cancerpatienter.  

Inom sjukvården handlar det om liv och död. Då kan inte regionerna enbart titta på priset när de upphandlar vårdföretag.

Det är fullkomligt orimligt att välja de lägsta buden. Det är alltså privata företag som utöver låga anbud räknar med att göra profit på sina tjänster.

Det är väldigt märkligt att man inte tittar på erfarenhet och kompetens. Om ett företag sticker ut genom att lägga ett bud som är mycket lägre än alla andra då borde alla varningsklockor ringa.

Lagen om offentlig upphandling blir överordnad patientsäkerheten. Så kan vi inte ha det. Nu är det dags att ändra på reglerna så att kvaliteten vägs in. Flera sjukhus har gått upp i stabsläge på grund av brist på sjukvårdsmaterial.

Stora upphandlingar har också trängt undan små ideella aktörer som Röda Korset och Ersta diakoni. Lagen om offentlig upphandling gynnar stora aktörer. Det gynnar inte kvalitet.

De blågröna politiker som tror så starkt på privatisering och valfrihet måste nu öppna ögonen och se verkligheten: Det fungerar inte.

Ändra lagstiftningen så att kvalitet sätts före pris. Alla ska kunna lita på välfärden. Svensk sjukvård ska hålla en hög kvalitet. Ingen patient ska få sin operation inställd för att ett kaffe- och glassföretag inte har levererat sjukvårdsmaterial.


Jonas Lindberg, regionfullmäktige Region Stockholm, sjukvårdspolitisk talesperson (V)
Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE