Debatt

För frisk för F-kassan – för sjuk för att jobba

Unionen: Sjukförsäkringen fungerar inte – nu måste reglera ändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försäkringskassan ska inte längre kunna hänvisa till jobb som inte finns. I dag blir sjuka av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig helt i onödan, skriver Martin Linder.
Försäkringskassan ska inte längre kunna hänvisa till jobb som inte finns. I dag blir sjuka av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig helt i onödan, skriver Martin Linder.

DEBATT

DEBATT. Reglerna i den allmänna sjukförsäkringen innebär att sjuka blir av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig helt i onödan.

I går överlämnade regeringens utredare ett delbetänkande med förslag på åtgärder. Regeringen måste nu lyssna på utredaren och föreslå ändringar i lagen, så att sjukförsäkringen kan fungera som den är tänkt.

I Aftonbladets rapportering har vi kunnat läsa om människor som råkat illa ut när de fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan. En av Unionens medlemmar, Christina Östholm, berättade i en intervju för Unionen Opinion om hur hon nekades sjukpenning efter 180 dagar. Detta trots att hon då hade kämpat sig upp till att jobba 75 procent.

Hennes läkare intygade att hon skulle vara fullt ut i arbete inom någon månad, men Försäkringskassan gav avslag. Hennes diagnos, utmattningssyndrom, ansågs nämligen vara en diffus diagnos.

Christinas situation visar att sjukförsäkringen inte fungerar som den ska. Därför är det bra att regeringen utreder frågan.

I går presenterades en del av utredningen, ett så kallat delbetänkande, där utredaren föreslår flera åtgärder. Unionen uppmanar nu regeringen att lyssna på utredaren och så snart som möjligt presentera ett lagförslag som åtgärdar bristerna:

  1. Försäkringskassan ska inte efter 180 dagar kunna hänvisa den som är sjukskriven till jobb som inte finns. Konkret betyder detta att Försäkringskassan måste koppla det som i reglerna kallas för ”normalt förekommande arbete” till en tydlig yrkesgrupp.
  2. Den som är på väg tillbaka till arbete ska inte fråntas sin ersättning bara för att hen lider av utmattningssyndrom eller någon annan psykisk diagnos. Detta innebär att undantaget som handlar om ”särskilda skäl” måste breddas och kunna tillämpas oavsett om det gäller fysisk eller psykisk ohälsa.

När en arbetstagare varit sjuk i 180 dagar prövas rätten till fortsatt sjukpenning av Försäkringskassan. Prövningen innebär att sjukpenningen dras in om den sjuke kan antas ta ett ”normalt förekommande arbete”.

Det kan låta rimligt, men det är inte fullt så enkelt. Försäkringskassans bedömning är nämligen helt teoretisk och riskerar därför att sakna verklighetsförankring.

I ett avslag på sin ansökan om sjukpenning kan en arbetstagare få veta att hen kan ta ett ”lättare administrativt arbete”. Men sådana arbeten har knappast funnits i någon större omfattning i Sverige sedan 1980-talet.

Undantag finns. Om en läkare bedömer att den sjuke kan vara helt tillbaka på jobbet senast dag 365 kan utbetalningen av sjukpenning fortsätta – därmed också rehabiliteringen.

Undantaget tillämpas dock bara vid så kallade ”tydliga diagnoser”. Psykiska diagnoser som utmattningssyndrom anses vara ”diffusa”, och därför gäller inte undantaget.

De stora förlorarna i denna försäkringsjuridiska labyrint är kvinnor, eftersom de är kraftigt överrepresenterade bland sjukskrivna med psykiska diagnoser.

Som förlorare står inte bara den drabbade, som enligt reglerna är för frisk för sjukpenning men för sjuk för att arbeta. Även staten har sannolikt gjort en dålig affär – många som hamnar i kläm på det här viset hade kunnat återgå i arbete inom en snar framtid.

Lagen i sin nuvarande form är varken rättvis eller rättssäker. Unionen vill därför se två avgörande förändringar: För det första: Försäkringskassan ska inte längre kunna hänvisa till jobb som inte finns. För det andra: Undantaget som är aktuellt efter dag 180 bör utvidgas och kunna tillämpas oavsett diagnos.


Martin Linder, förbundsordförande Unionen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sjukförsäkringen

LÄS VIDARE

DEBATT Ställ dem mot väggen om vår sjukpenning

ÄMNEN I ARTIKELN

Sjukförsäkringen

Martin Linder

Unionen

Regeringen

Utmattningssyndrom

Försäkringskassan

Arbetsförmedlingen