Debatt

Vill ni bli av med oss människor som kostar?

Debattören: Sätt alla i karantän – utom samhällskritiska arbetare som assistenter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du kanske tycker det låter tråkigt med karantän? Men se, vi funktionsnormbrytare satt i ofrivillig husarrest fram till 1993 – och många gör det än i dag på grund av ”tänk på ekonomin”. Då kan banne mig ni andra också göra det i några månader, skriver Eric Hammarstrand, egen arbetsgivare inom personlig assistans.

DEBATT

DEBATT. Det finns två sätt att skydda äldre och oss i riskgrupper. Ett är att aggressivt testa alla i samhället, och hård karantän vid positiva svar, men det är svårt att genomföra då det krävs extrema resurser.

Det andra är att alla människor, även unga som inte är i någon riskgrupp, går i karantän. Att stänga allt som inte är sjukvård, poliser, assistenter, hemtjänst – och så vidare. Så att dessa arbetare kan göra sitt jobb, med minimal risk för att bli smittade – och då sprida smittan till riskgrupper.

Detta har resten av världen insett och valt att agera efter. De enda argumenten till att inte agera efter denna vetskap är ekonomiska. Och inom de ekonomiska argumenten kan man kanske konspiratoriskt tänka att ett är – man blir av med "människor som kostar"?

Man kanske kan tänka att det borde väl ändå bara vara att personer som är, eller som jobbar med, människor i riskgrupper går i karantän? Men hur ska det gå till?

Alla har inte bil - och är beroende av kollektivtrafik för att ta sig till brukaren eller sjukhuset. De har barn som fortfarande har skolplikt, och kanske en partner som fortfarande tvingas jobba på en PR-byrå. Även folk i riskgrupp har ju jobb som nu fortfarande är öppna och väntar sig deras närvaro.

Du kanske tycker det låter tråkigt med karantän? Men se, vi funktionsnormbrytare satt i ofrivillig husarrest fram till 1993 – och många gör det än i dag på grund av ”tänk på ekonomin”. Då kan banne mig ni andra också göra det i några månader.

Jag har nu i veckan fått en personlig assistent sjukskriven, som är bekräftad smittad av coronaviruset. Det enda hen gjorde, sedan folkhälsomyndigheten berättade om samhällsspridning, var att handla förnödenheter och resa till och från jobbet.

Hen är heller inte typen som åker skidor i alperna – så det är en surrealistisk nivå av otur – men det visar också hur fruktansvärt smittsamt detta virus är.

Som avslutning vill jag säga att jag alltid har varit stolt och glad över min normbrytande funktionsvariation – men för första gången i livet går jag igenom en identitetskris. Då jag, just i detta nu, önskar att min kropp var lite starkare.


Eric Hammarstrand, egen arbetsgivare inom personlig assistans, extremt muskel och lungsvag. Sitter i Vänsterpartiets Motalas lokala partiföreningsstyrelse


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Medmänsklighet ett måste i krisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Personlig assistans

Hemtjänst

Sjukvård

LSS-lagstiftningen