S sprider dimridåer om regler för gruvor
Slutreplik från Sara Skyttedal om EU:s strategi för gruvnäringen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2023-09-29
SLUTREPLIK. Som jag påpekade i min text i Aftonbladet riskerar Socialdemokraternas agerande i Europaparlamentet stå den svenska gruvnäringen dyrt. Erik Bergkvist (S) avfärdar i sin replik min kritik som ohederlig. Och slår fast att ”socialdemokrater står för en ansvarstagande mineralutvinning som gynnar långsiktig regional utveckling”.
Men högtidliga ord skapar ingen konkurrenskraft. Vad svensk och europeisk gruvnäring behöver är förutsättningar att expandera.
Att skriva in principen om FPIC i EU-lagstiftningen som styr vilka gruvprojekt som har strategisk betydelse riskerar i framtida implementering ge företrädare för urfolken, som exempelvis samer, vetorätt över vilka nya gruvor som får anläggas.
Vi vet vad det skulle kunna få för konsekvenser för svensk gruvnäring. Med tanke på vad som står på spel är det inte att undra på att Bergkvist vill sprida dimridåer om detta.
Andra i det rödgröna laget är mer oblyga. Det finns skäl till att Miljöpartiet, som helt öppet är mot nya gruvor i Sverige, jublade när ändringsförslaget röstades in i den kritiska råmaterialakten.
Europeisk gruvnäring varnade också inför voteringen om konsekvenserna av den här typen av ändringsförlag.
Innan EU:s lagstiftning om kritiska råmaterial är på plats kvarstår Europaparlamentets förhandlingar med ministerrådet.
Det återstår med andra ord att se om det är linjen från Socialdemokraterna i riksdagen (som gav sitt stöd till ministerrådets position - som saknar dessa skrivningar) eller Socialdemokraterna i Europaparlamentet (som tvärt om avfärdat varningarna från industrin) som går vinnande ur förhandlingarna.
Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD), ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi
Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.