Debatt

Unga kan inte bo i regeringens utredningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Centerstudenter: Våga ta strid för fri hyresmarknad

Hannes Hervieu, ordförande Centerstudenter.
Hannes Hervieu, ordförande Centerstudenter.

Att utreda hur man ska lösa ett problem är bra.

Att utreda något där lösningarna redan presenterats ett antal gånger bara för att man inte vågar ta den strid som krävs är direkt oansvarigt.

Bostadsbristen har utretts gång på gång. De flesta experter kommer fram till samma sak - den reglerade hyresmarknaden är en av de största anledningarna till vår bostadsbrist.

Boverket har sagt det. Den stora hyresbostadsutredningen har sagt det. OECD har sagt det. Men regeringen agerar inte.

Istället väljer man att göra ett stort utspel om att man ska utreda ytterligare en del av bostadsmarknaden. Men redan idag söker nästan 300 000 unga en bostad och de kan tyvärr inte bo i ytterligare en utredning.

En fungerande hyresmarknad skulle enligt hyresbostadsutredningen föra med sig en flexiblare arbetsmarknad, bättre tillväxtförutsättningar, bättre studieförutsättningar och mindre tryck på bostadsrättsmarknaden.

Dessutom skulle en friare hyresmarknad stärka svensk landsbygd då det både skulle minska avfolkningen och öka antalet företagsetableringar. Effekter som borde välkomnas av en regering som säger sig värna både ekonomiskt ansvarstagande och tillväxt i hela landet.

Motståndet mot en friare hyressättning är kompakt och grundar sig ofta i att det skulle slå hårt mot utsatta grupper. Men det är tvärtom i dagens reglerade system de utsatta drabbas.

För att idag få en bostad krävs det en stor slant på banken eller att man har goda kontakter.

Dagens system gynnar således de redan privilegierade och håller de i allra störst behov av bostad utanför.

En friare hyressättning skulle göra att de i behov av en bostad inte skulle behöva förlita sig på tur eller föräldrars sparkapital. Men då måste regeringen sluta förlita sig på nya utredningar och istället ta den tuffa men nödvändiga bostadsstrid som Sverige så väl behöver.                  

Hannes Hervieu

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik