Debatt

Handlar inte bara om klubborna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Damkronorna ska inte kallas gnälliga när de ställer krav

Hockeymålvakten Kim Martin Hasson är uttagen till Damkronornas OS-trupp i Sotji.

"Leif Boork blir assisterande coach i Damkronorna" stod det i tidningen och jag ramlade nästan av stolen. Herregud, hur skulle det sluta?

Jag dömde ut honom, trodde att det skulle bli en frontalkrock mellan en man från en annan tid och kvinnor från nutiden. Väntade mig totalt haveri i deras förståelse för varandra. Jag hade fel.

Det blev ingen krock. Det blev ett utbyte av erfarenheter. Det blev något vi kan lära oss av.

För hade mediernas strålkastarljus verkligen nått ett gäng damhockeyspelare med gamla utnötta klubbor på ishockeyns bakgård om det inte vore för Leif Boork?

Till sina nästan 30 000 följare på Twitter basunerade Boork ut: "Visste ni att huvuddelen av Damkronorna betalar sina egna klubbor när vi nu åker till OS. Jag trodde inte mina öron när jag fick reda på det."

Ansvarstagande och viktigt av Boork. Mediekarusellen var igång. Folk reagerade. Damhockeyn toppade riksmedias sportsajter, något som inte händer ofta.

Inte mer än rätt att det svenska damlandslaget i ishockey får ta plats. Att orättvisor som drabbar dem blir synliggjorda. Tyvärr är sättet det kommer fram på bara ytterligare ett bevis på att förlegade strukturer i allra högsta grad är starkt cementerade.

Lek med tanken att en av spelarna hade lyft frågan på twitter. Sannolikheten att genomslaget hade blivit lika stort är liten.

Och hade de vågat?

"Ta reda på lite fakta innan ni spyr över oss. Nä, vi drar varken in pengar, publik eller har något speciellt intresse runt oss överhuvudtaget. Vi är väl medvetna om det men vi gnäller inte över vår situation, skriver Modo- och landslagsspelaren Erika Grahm på sin blogg.

Hon skriver att folk efter medias rapportering om de uteblivna klubborna "spytt" över landslagsspelarna i kommentarsfält på nätet. De har fått epitetet gnälliga trots att det är Boork som stått längst fram i ledet med fanan i hand.

Att spelare får ta emot kritik för att ett uppenbart problem har synligjorts är sorgligt och gör så klart att de drar sig för att lyfta frågor av liknande art i framtiden.

Mellan raderna läser jag att de till och med är livrädda för det. Tyvärr är fenomenet inte det minsta överraskande. För när kvinnor kräver, kanske bara någorlunda liknande förutsättningar, viftas det bort som gnäll. Om en man gör detsamma tas det på allvar.

Inom damidrotten och damhockeyn finns med all sannolikhet ett stort antal problem som förtjänar liknande uppmärksamhet som klubborna, om inte större. Men nästa gång kanske det inte finns någon Leif Boork som kan sätta ner foten. Då kanske ingen av de högt uppsatta männen inom idrotten varken ser eller tar ansvar för att sprida och synliggöra damidrottarnas ofta sämre förutsättningar.

Kanske samlar en av spelarna mod till sig och ställer sig på barrikaderna. Det är exakt då vi måste använda oss av den här erfarenheten. Då är det upp till oss att ta hennes ord på fullaste allvar precis som vi har gjort med Leif Boork - och inte vifta bort det som gnäll.

Ytterligare en viktig del i den här diskussionen är att ishockeyförbundet en dag efter nyheten meddelar att det hela var ett missförstånd, att spelarna visst skulle få klubbor.

Så då glömmer vi hela debatten? Nej!

Att förbundet missat i kommunikationen till sitt landslag så till den milda grad att flera av dem uppfattat att de måste köpa klubbor till OS för sina egna pengar säger en del om engagemanget runt damerna.

Hade det kunnat hända herrlaget?

Säga vad man vill om hur mycket medel damerna ska ha kontra herrarna eller i vilken omfattning marknadskrafter ska styra i förhållande till omfördelning av pengar. Det är en annan diskussion.

Men att förbundet inför ett Olympiskt spel inte ens klarar att meddela damerna att de får sina klubbor betalda är upprörande.

Det skulle kunna tyda på ett strukturfel.

Cecilia Edström

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt