Mats Green (M): Nazisterna är inte välkomna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jönköpingsbornas rätt att röra sig fritt och känna sig trygga är viktigare än att nazister får demonstrera den 1 maj.

Det menade Jönköpings kommunalråd Mats Green (M) i kvällens "20 minuter".

– Det är tur att inte ni kommunpolitiker beslutar om det. Då skulle det inte vara mycket kvar av demokratin, kontrade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Trots att det blev kravaller, skadegörelse och våldsamma sammandrabbningar när Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping den första maj förra året har partiet fått demonstrationstillstånd i år igen. Detta har orsakat en kritikstorm på sociala medier. Många har hävdat att nazister när de tillåts uttrycka sina åsikter offentligt, hetsar mot folkgrupp, vilket är ett lagbrott och att de därför inte borde få demonstrationstillsånd.

I kvällens "20 minuter" debatterades frågan om det är rätt eller fel att nazister ges tillstånd att demonstrera.

"Rättigheter inte bara för en grupp"

Enligt Mats Green (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, som har överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten, är det inte en absolut rätt att nazister ska kunna demonstrera när de vill och var de vill.

– Man kan inte prata om rättigheter bara för en grupp. Vi måste se till Jönköpingsbornas rätt att känna sig trygga. Eftersom det var skadegörelse förra året så tycker vi att det är rimligt att säga nej, säger han.

Men enligt Nils Funcke, som är yttrandefrihetsexpert, så är det själva poängen med yttrandefrihet, att den måste få kosta.

– Det får ni Jönköpingsbor bjuda på. Det kommer att vara avspärrningar en del av dagen, men inte i hela Jönköping. De grundläggande demokratiska rättigheterna är till för de som inte tycker som andra. För vettvillingar, förryckta och vilsenpannor som tror att jorden är platt, sa han.

"Få upp avvikande åsikter till ytan"

Om man förbjuder människor med obekväma åsikter att uttrycka dem så undertrycks de bara. Åsikterna försvinner inte, menade Nils Funcke.

– Det är bättre att få upp dem till ytan och diskutera i sak. För att bekämpa avvikande åsikter måste man tro på sina argument, sa Nils Funcke.

Men Mats Green fortsatte att hävda problematiken med att fokus ligger endast på nazisternas rätt att uttrycka sig.

– Det här går ut över andra människors frihet. När vi ser att det blir skador och vandalism så måste vi kunna säga: varför här, varför just nu, sa han.

Publisert: