Debatt

Studenter erbjuds ännu mer skulder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Miljöpartiet: Öppet brev till Sveriges Studenter

Vi har förstått av Moderaterna i Stockholms läns landsting att öppna brev är heta den här valrörelsen. Så vi tänkte att vi skulle skriva ett sådant. Dock med den skillnaden att vi inte skriver till våra anställda, utan till våra chefer, nämligen alla de studenter på universitet och högskolor som i september bestämmer vilken politik som ska vägleda Sverige i framtiden.

Igår meddelade Anders Borg på en pressträff att studenterna är en av hans främsta finansieringskällor för nya satsningar i nästa budget. Han vill höja priset på bilkörning, rökning, supande - och så studier. Från studenterna tänker han ta 300 kronor i månaden i minskad bidragsdel i studiemedlet. Sammanlagt handlar det om en miljard kronor som han vill dra in från studenterna.

I gengäld kommer ni att erbjudas att skuldsätta er ännu mer. Trots att ni slåss mot ockerhöga hyror på en krisande bostadsmarknad, dyra studieböcker och redan idag inte alltid klarar månaden utan att behöva ringa hem. Trots att många unga från hem där man inte alltid kan räkna med att få låna lite extra pengar när det krisar drar sig för att studera. Trots att högre studier är bland det bästa man kan göra för att bidra till Sveriges framtid och konkurrenskraft.

Borg gjorde inte uttalandet som moderat, utan som Alliansens finansminister. Detta är alltså inte enbart ett budskap från Moderaterna, utan ett vallöfte från hela Alliansen, från alla de fyra partier som ingår i Regeringen.

Miljöpartiet har ett förslag som vi tror är bättre, och det är att de som tjänar över 40 000 kronor i månaden i stället ska betala lite mer i skatt. Tjänar man över 50 000 blir det 300 kronor extra. Pengarna vill vi använda till att anställa fler i skolan så lärarna får mer tid med eleverna, och höja lärares löner så fler vill bli lärare.

Så frågan nu gäller alltså om det är ni studenter som ska betala 300 i månaden, eller om de som redan har jobb och höga inkomster ska göra det.

På valdagen bestämmer du vilken väg som är bäst.

Åsa Romson

Gustav Fridolin

Per Bolund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt