”Raggningsexperter” lär ut systematisk sexism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inti Chavez Perez om Julien Blancs besök i Sverige

Julien Blanc under en av sina kritiserade föreläsningar om hur män ska attrahera kvinnor.
Julien Blanc under en av sina kritiserade föreläsningar om hur män ska attrahera kvinnor.
Inti Chavez Perez.
Inti Chavez Perez.

Om en månad kommer den internationellt kände ”raggningsexperten” Julien Blanc till Sverige för att hålla kurser. Han menar att han lär män att uppvakta kvinnor. I själva verket lär han ut unken sexism.

Storbritannien har stoppat Julien Blanc från att resa till landet eftersom hans undervisning hotar att öka antalet våldtäkter. I Sverige pågår nu en namninsamling för att stoppa Julien Blanc från att komma hit. Men svensk lagstiftning ser annorlunda ut än den i Storbritannien och Blanc kommer troligen inte att kunna stoppas. Därför måste allmänheten nu öppna ögonen inför sexismen i raggningsindustrin.

Det finns i dag en uppsjö av ”experter” som lär män att ragga genom kurser, videor och böcker. Det är inte fel att ge killar stöd om de känner sig blyga inför att ta kontakt. Tvärtom är det något jag själv arbetar med i rollen som sexualupplysare. Men inom raggningsindustrin finns en sexism som hotar att underblåsa mäns fysiska och sexuella våld mot kvinnor. Så här ser de sexistiska mönstren ut:

Kvinnor ses som objekt

Män uppmanas att se kvinnor som enbart måltavlor för den egna sexualiteten. Sedan får de upprepa inlärda beteenden gång på gång på olika kvinnor, som om de vore dockor. När mannen lärt sig att se kvinnan som ett objekt känner han sig mindre nervös. Men denna psykopat-strategi kan vara farlig. Avhumanisering av andra människor ökar också risken att utsätta dem för våld.

Kvinnor bryts ner

Raggningsexperter lär ut knep för att bryta ner en kvinnas självförtroende. Hon förstår inte vad som händer men känner sig mindre och mindre i mannens sällskap. Detta maktövertag kan mannen sedan utnyttja till att få sex. Nedbrutet självförtroende är en vanlig del i partnervåld och bör därför under inga omständigheter läras ut.

Män lär sig också att bryta ner kvinnors gränser. Om en kvinna inte vill ha sex respekteras detta inte. Istället ses kvinnans nej som ett ”motstånd” och raggningsexpertens mål är att bryta ner detta genom att fortsätta attackera. Denna brist på lyhördhet ökar risken för våldtäkter.

Sex påbörjas utan samtycke

För att lättare få kvinnor att gå med på sex lär raggningsexperter ut att män ska utföra fysiska övertramp mot kvinnor. Kvinnan ställs i en situation där hennes gränser har kränkts. Hon måste fatta ett snabbt beslut mellan att reagera eller att bortse från situationen. Om hon väljer att bortse från situationen är vägen till sex mycket kortare eftersom en fysisk kontakt har blivit inledd.

I en kurs lärde Julien Blanc ut en sådan teknik. Den går ut på att gå fram till en främmande japansk kvinna, hålla armen om henne och ropa ”Tamagochi!”. Målet är att få kvinnan att skratta genom det absurda tilltalet. Då misslyckas hon med att sätta en gräns mot den påtryckande mannen och det blir lättare att få till sex. Den här typen av ”knep” är i själva verket ett brott som heter sexuellt ofredande.

Att män gillar kvinnor är något i grunden mycket fint som kan leda till fantastiska möten för båda parter. Killar och män känner sig ibland blyga, men kurser som lär ut manlig dominans och överordning ger ingen hållbar lösning. Bakom raggingsexperternas ridå av engelska uttryck gömmer sig systematisk sexism. Sexismen står i vägen för äkta möten mellan män och kvinnor.

Vi män måste protestera mot dominanta mansideal och stå upp för jämställdhet. Att se kvinnan som sin jämlike är ett måste ifall mannen ska kunna se sig själv för den han är, kunna acceptera sig själv och våga ge sig in i ett äkta möte.

Inti Chavez Perez

Sexualupplysare

Publisert: