Debatt

”Under samma tak” – utmärkt public service

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Programmet överbryggar generationsmotsättningar

Det har talats mycket i medierna om att SVT sviker sitt public service uppdrag och producerar skräp. Först ut i skottgluggen var ”Gift vid första ögonkastet”. Nu är det ”Under samma tak” man skjuter på. Men bra underhållning behöver inte alltid stå i motsatsförhållande till public service.

I ”Under samma tak” låter man ett antal ungdomar bo ihop med ett lika stort antal 70-plussare. De får utföra uppdrag tillsammans, där generationsklyftorna väntas bli skriande. Och båda sidor är mycket riktigt fulla av fördomar mot varandra. Ungdomarna blir förvånade när ett ”russin” känner igen Lady Gaga på bild eller lyckas hitta med hjälp av GPS, och de äldre blir i sin tur lika förvånade när ungdomarna lyckas klara karta och kompass eller med möda skriva ett ark på en skrivmaskin. Krockarna mellan generationerna ger upphov till en hel del situationskomik.

Men när alla tvingas vara utan sina mobiltelefoner i tjugofyra timmar händer något. De rastlösa ungdomarna söker sig till de äldre för en pratstund.

Vi lever i ett land fullt av ålderssegregering. Ungar på dagis och gamla på äldreboenden. Fördomar frodas. Man respekterar inte varandra. Man ser knappt varandra. Unga tror att äldre är dumma i huvudet och tvärtom. Det är också de två åldersgrupperna, som har svårast att hitta arbete på marknaden.

I ”Under samma tak” tvingas yngre och äldre att prata med varandra och umgås över generationsgränserna - och då sker något inför TV-tittarnas ögon. De två åldersgrupperna får plötsligt syn på människan bakom rynkor och piercings. De upptäcker att de har gemensamma intressen och - hör och häpna - utbyte av varandra över generationsgränserna.

Är det inte public service att överbrygga generationsmotsättningar och motverka ålderssegregationen i vårt samhälle?

”Under samma Tak” är ett viktigt program, som förhoppningsvis får många tittare i olika åldersgrupper.

Suzanne Gottfarb

Frilansjournalist och författare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Under samma tak

ÄMNEN I ARTIKELN

Under samma tak

SVT, Sveriges Television

Public service

Media & reklam