S valmanifest saknar jobbskapande förslag

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
En nyhet i Socialdemokraternas valmanifest är att de lovar höjda barnbidrag med 100 kronor per barn under nästa mandatperiod.

Förväntningarna har varit stora på Socialdemokraternas valmanifest. Äntligen skulle svaren komma kring hur de vill skapa förutsättningar för fler jobb i Sverige. Tyvärr uteblev jobbförslagen helt när Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Carin Jämtin och Mikael Damberg till slut presenterade sina prioriteringar för nästa mandatperiod.

S valmanifest är dock tydligt på flera sätt. I stället för jobbpolitik fokuserar Socialdemokraterna på att svartmåla Sveriges utveckling och prata om skolreformer som Alliansen redan föreslagit, samtidigt som några av de mest kostsamma reformerna handlar om att kraftigt bygga ut bidrags- och ersättningssystemen.

Detta är en av valets viktigaste konflikter. Alliansen har i dagarna gemensamt presenterat ett valmanifest med reformer för fler jobb. Vi vill värna drivkrafterna för arbete, stärka företagsklimatet, satsa på mer kunskap i skolan och investera i fler bostäder samt mer järnväg och kollektivtrafik.

Vårt jobbmål är tydligt. Sysselsättningen ska öka med 350 000 människor så att över fem miljoner har ett jobb att gå till 2020. Trösklar in till arbetsmarknaden ska sänkas. Bland annat genom att införa matchningsanställningar och ytterligare sänka kostnaderna för att anställa dem under 23 år. Vidare vill vi mer än halvera den tid det tar att starta ett företag i Sverige.

Tillsammans med de andra partierna i Alliansen vill vi rivstarta Sverigebygget redan den 15:e september. Det innebär omfattande satsningar på ny stambana för höghastighetståg, reformer för mindre byggkrångel, utbyggd kollektivtrafik och förbättrad infrastruktur i hela Sverige. Sverigebygget förstärker bostadsbyggandet och skapar förutsättningar för ytterligare 50 000 bostäder till 2020. Det lägger grund för uppåt 20 000 nya byggjobb varje år. Därmed beräknas 300 000 nya bostäder byggas till 2020.

Mot allt detta står förslagen i Socialdemokraternas valmanifest som innebär kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande som ska användas för att betala bidragshöjningar och platser i olika åtgärdsprogram. Socialdemokraternas politik beräknas sammanlagt att hota uppemot 80 000 jobb.

Dessutom verkar Löfven i sin artikel, Aftonbladet 2/9, ha missat att hans parti i mätning efter mätning ligger runt 30 procent i väljarstöd. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att behöva ingå i S regeringsunderlag. Alltifrån tillväxtmotstånd, kraftiga bensinskattehöjningar, arbetstidsförkortning, snabbavveckling av kärnkraften, slopat RUT-avdrag och nedrustning av försvaret ska upp på förhandlingsbordet. En röst på S innebär att man får Jonas Sjöstedt, Gustav Fridolin och Åsa Romson på köpet. 

Tack vare Alliansens arbetslinje och ansvar för ekonomin har jobben blivit 300 000 fler sedan 2006. Men vi vill mer. På valdagen den 14 september står Sverige inför ett vägval.

Ska Sverige satsa på arbete eller bidrag.

Ska jobben bli fler eller färre?

Kent Persson

Anna Kinberg Batra

Publicerad: