”Med en kvinna bakom ratten sitter man på helspänn”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katrin Zytomierska: Kvinnor är osäkra, ängsliga och har dåligt självförtroende

Katrin Zytomierska.

Vilket av könen som är bäst på att köra bil? Ha ha ha. Männen såklart.

Kvinnor kan inte köra bil. Kvinnor är som med allt annat, osäkra, ängsliga och med dåligt självförtroende. Männen är, som med allt annat, säkra, tuffa och med ett jävla självförtroende.

Med en man vid ratten känner man sällan oro. Man ser inte på vägen utan man läser en skvallerblaska eller fipplar med sin mobil. Man känner sig helt trygg i att inget kommer att hända.

Med en kvinna bakom ratten sitter man på helspänn. Man ser rakt fram, följer hennes körande in i minsta detalj. ”Va? Varför satte hon på blinkersen nu? Ska hon verkligen svänga höger här? Å nej, ska hon köra om nu?” Man känner oro. Och hur ofta är det egentligen som man ser bilar bete sig helt galet i trafiken och det INTE är en kvinnlig förare? Inte alls ofta. Och hur kommer det sig att man säger ”Han kör som en kärring?”. Just det. Kvinnor kan inte köra bil.

Men det är kul hur män gör allt på precis samma sätt. Hur det alltid är ”My way or the highway”. Och varför skriker de och gestikulerar som dårar bakom ratten? Det är ju ändå ingen, förutom oskyldiga passagerare, som hör. ”Va faaaaaaaaaaaan! Jävla idiooooooooot!” är ju ett vanligt förekommande vrål när en man sitter bakom ratten. Om det är en man med väldigt bra självförtroende och kanske inte lika bra självkänsla kan man även höra ”Kom då?! Kom då, så ska jag slå in pannbenet på dig!”. Naturligtvis skulle denne aldrig slå sönder något pannben utan mår bara helt enkelt bra av att få ut sin frustration bakom den trygga ratten.

En kvinna skriker inte utan suckar. Hon suckar djupt och planerar en utväg för att undvika konflikt eller missöde i trafiken. En kvinna har viktigare saker att lägga sin energi på än att skrika i en stängd bil. Visst, jag hårddrar och generaliserar men i de allra flesta fall är det så här.

Och då kan man ju tycka att kvinnor med sitt lugn och förstånd borde vara bättre och framför allt säkrare bilförare men det är de inte. Deras osäkerhet och lugn gör att de ofta orsakar kaos och hinder i trafiken. Jag tror att det har med problemlösning och fara att göra. Kvinnor är inte alls lika bra som män på att lösa problem, och kvinnor är inte alls lika coola med att försätta sig själva i fara. Står en bil och blockerar och en man inte kommer förbi så kör han automatiskt upp på trottoaren eller in på närmaste enkelriktad gata. ”Skit samma”, tänker han. Om en kvinna ställs inför samma situation så står hon snällt och väntar till bilen flyttats. Det kan ta ett par timmar, det spelar ingen roll. I värsta fall går hon ut för att fråga vad som står på.

En man frågar ingenting. Han ger ifrån sig ett ”Va faaaaaaaaaan!” och så kör han på.

Katrin Zytomierska