”Är det systemen eller viljan som brister?”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Information sekretessbelagd efter protester från SJ

Tillförlitlig statistik har saknats länge för tågtrafiken i Sverige, Trafikverket publicerar vissa siffror, men de är så pass överskådliga att de blir nästan meningslösa. Enligt Trafikverket behöver de uppdatera sina datasystem för att kunna få fram bättre siffror.

Frågan är om det är systemen eller viljan som brister.

Det finns naturligtvis statistik som är mer detaljerat framtagen redan, bland annat på trafik uppdelat för varje tågoperatör. Den är emellertid sekretessbelagd på grund av att den största tågoperatören SJ protesterar mot att den offentliggörs. De vill enligt egna uppgifter inte "röja bolagets fastställda övergripande kvalitetsnivå". Men den nivån är nog tyvärr redan ganska tydlig vid det här laget.

Den som åkt tåg i vinter har troligtvis råkat ut för en försening, det är den dystra verkligheten. Många av oss har fått stå i trappor eller dörröppningar i flera timmar på grund av platsbrist. Perrongerna är som boskapsfållor, efter flera inställda tåg i rad klättrar folk nästan på ryggen på varandra för att komma på tåget. Vi resenärer förtjänar bättre.

Senatåg.se samlar vi in informationen från den kortsiktiga trafikinformation som Trafikverket faktiskt visar, och gör den tillgänglig och sökbar för vem som helst, helt öppet. Om vi klarar det borde även Trafikverket göra det. Det finns mobilappar som gör att du kan läsa tåginformation i mobilen, när monitorerna på stationen är trasiga eller inaktuella, men även detta saknar officiellt stöd från Trafikverket.

Våra politiker måste också uppmärksammas på hur illa det står till. Är den information de har fått som underlag för sina beslut korrekt? Det handlar inte bara om att släppa informationen fri (vilket den borde vara) utan om att vi medborgare har rätt att veta att våra skattepengar spenderas korrekt. Så länge Trafikverket och SJ mörkar denna information kan vi heller inte veta att rätt resurser sätts in på rätt ställe. Frågan är kanske om någon alls har koll på det?

Johan Pettersson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN