Debatt

Annie Johansson bör leda Centern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Centertoppar: Hon är en modern politisk ledare som kan förnya partiet

Annie Johansson har ett grundligt stöd bland Centerns väljare i hela landet. Hon är ett självklart val som ny partiledare, menar debattörerna.
Annie Johansson har ett grundligt stöd bland Centerns väljare i hela landet. Hon är ett självklart val som ny partiledare, menar debattörerna.

Centerpartiet har en fantastiskt viktig uppgift i svensk politik som ett tydligt grönt socialliberalt parti med ett frihetligt idéarv. Vi är glada över förtroendet att få vara ledande företrädare för detta parti i olika delar av Center­sverige. Det är nu dags för en ny ledare att väljas vid partistämman i Åre i september, och det bör bli Annie Johansson.

Centerpartiet har en lång idéhistoria av att stå upp för den enskilde människan. Det gjorde vi såväl när landsbygdsföreträdare tog strid mot privilegiesamhället och för närings- och handelsfrihet som när Maud Olofsson tog strid mot Göran Perssons protektionistiska prat om social turism.

Det finns en grön tråd i Centerpartiets idéarv från 1800-talet till i dag, men vi har själva inte alltid gjort den tydlig.

Det gällande partiprogrammet från 2001 inleds med att Centerpartiet har en stark tro på männi­skans vilja och förmåga att ta ­ansvar och vara delaktig. Det är 2012 dags för oss att förnya detta partiprogram, och vi tror att det som Centerpartiet då behöver är en ny ledare som kan fortsätta att utveckla, förtydliga och förklara för människor vad detta innebär.

Utmaningen för Centerpartiet är att fortsätta den förnyelse som partiprogrammet från 2001 lade grunden för och som senare kom att exemplifieras av bland annat ungdomsavtal, öppenhetsmanifest och ett starkare internationellt miljöarbete.

Inför valet 2006 blev Centerpartiet ett tydligare alternativ än tidigare, vilket också gav resultat.­ 2010 års valanalysgrupp kunde­ dock konstatera, efter många ­besök och samtal i Centersverige,­ att partiet de senaste åren har intagit positionen som landets mest otydliga parti med relativt okända företrädare.

I dag behöver Centerpartiet­ en­ ny ledare som kan fortsätta­ den politiska förnyelsen. Annie­ ­Johansson har genom sitt engage­mang och ansvarstagande inom centerrörelsen visat sig vara ­mogen uppgiften att förtydliga­ partiets politiska profil. Hon har en lyssnande förmåga som är ovärderlig för en modern politisk ledare och hon har varit tydlig med att egenmakt, hållbarhet och omsorg om andra människor är värderingar som hon tycker är grundläggande centeridéer.

Annie Johansson ledde Center­partiets valanalysarbete och hon träffade i den rollen väldigt­ många centerpartister som hade gjort viktiga insatser i valrörelsen. ­

Hon vet därför mycket väl hur frus­trationen i många kommuner ser ut efter ett val där Centerpartiet tappat i förtroende på grund av en otydlig politik.

Centerpartiet förknippas i dag i alldeles för hög utsträckning med alliansen. Därför behöver vi en ledare som i första, andra och tredje hand är ledare för Centerpartiet. Centerpartiet är ett parti som samarbetar inom alliansen, inte en del av alliansen som också är ett parti.

Centerpartiet bör vara ett parti som drivs av förändringsvilja och en förmåga att ta tillvara människors egna idéer, oavsett var de bor eller hur länge de har varit i landet. Det bör vara ett Centerparti som hämtar sin näring i såväl storstadens puls som landsbygdens villkor i en globaliserad­ värld. Det bör vara ett Center­parti som vågar utmana andra partier och förnya såväl arbetsmarknadspolitiken som miljö­politiken.

Vår uppfattning är att Annie ­Johansson är den bäst lämpade att leda Centerpartiet i denna förnyelseprocess. Stödet för Annie Johansson som ny centerledare är, såvitt vi kan bedöma, grundmurat i hela Centersverige.

Sofia Jarl,

kommunstyrelseordf. Gagnef,

ledamot av partistyrelsen.

Magnus Berge,

kommunstyrelseordf. ­Söderköping.

Ola Persson,

kommunstyrelseordf. Sunne.

Rasmus Persson,

kommunalråd Örebro.

Christian Ottosson,

kommunalråd Huddinge.

Camilla Hedlund,

oppositionsråd Norsjö.

Maria Wennberg,

gruppledare, Sollefteå.

Magdalena Flemström,

gruppledare, Ånge.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt