MP – ett parti för de nya klimatförnekarna

Debattören: Om du blir språkrör måste du sätta stopp för kvacksalveriet, Bolund

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kvacksalvare kommer aldrig att rädda klimatet. Snart har Per Bolund chans att göra skillnad, skriver  Stefan Fölster.
Kvacksalvare kommer aldrig att rädda klimatet. Snart har Per Bolund chans att göra skillnad, skriver Stefan Fölster.

DEBATT. Den viktigaste frågan Per Bolund borde få om och när han blir språkrör för Miljöpartiet är om han kommer att fortsätta att tolerera det nya klimatförnekandet i de egna leden.

De gamla klimatförnekarna tvivlar som bekant på vetenskapen om jordens uppvärmning. I Sverige är dock de nya klimatförnekarna en större och farligare grupp. De förkastar vetenskapen om effekten av klimatpolitiska instrument. Här är några exempel:

  1. FN slår entydigt fast att tvågradersmålet inte kan nås utan att storskaligt binda koldioxid från atmosfären och lagra under jord. Miljöpartiets inställning till utveckling av sådan teknik pendlar mellan förnekelse och ointresse.
  2. Den oberoende forskningstidskriften Nature publicerade en forskningsstudie i höstas, som visar att ekologiskt jordbruk medför 50 – 70 procent mer av utsläpp än konventionellt jordbruk. Från Miljöpartister hörs ett upprört tjut. Miljörörelsen närstående forskare som Johan Rockström undviker helt enkelt frågan när de skriver om hållbara livsmedel.
  3. De flesta svenska system för miljöcertifiering har ”GMO-frihet” som ett bärande kriterium. Vetenskapen konstaterar att GMO är tämligen avgörande för det produktivitetslyft i jordbruket som är nödvändig för att begränsa utsläppen – och det även om de flesta människor skulle sluta att äta kött.
  4. Riksrevisionen sågade nyligen regeringens stora klimatsatsning, Klimatklivet, baserad på vad forskningen säger om effekterna. Miljarder till en mängd små projekt ger blygsamma resultaten. Total förnekelse från Miljöpartister.
  5. Miljöpartiets profil i Stockholm, Daniel Helldén, såg till att forskaren och trafikdirektören sparkas. Orsak: Avdelningens sammanställning av forskningsläget visade att Helldéns miljözoner försämrar för klimatet. Kommunaldemokratiska spelregler är tydligen värda att offra för att kväva vetenskapen.
  6. Höghastighetståget ska byggas trots att forskarnas kalkyler tyder på obefintlig klimateffekt till hög kostnad.
  7. Solceller är så framgångsrika att de är lönsamma och sprids snabbt utan extra subventioner. Miljöpartiet insisterar på fortsatt höga subventioner.

Listan kan göras hur lång som helst. När vetenskapen inte spelar roll, så skall skattepengar satsas på det som känns rätt, inte på det som fungerar.

Det riktigt farliga med av miljöpartister omhuldande kraftfulla slag i luften är emellertid att världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka ohejdat.

Hittills har all minskning av växthusgaser i  länder som Sverige endast åstadkommit att oljan i stället bränns på annat håll, mest i länder som själva pumpar upp fossila bränslen.

Ändå finns förslag som ger effekt, är lönsamma, och har god chans att kopieras runt om i världen. Exempelvis har de politiskt satta målen om minskat bilåkande och fördubbling av kollektivtrafiken i praktiken helt havererat.

Ett mycket lönsamt initiativ är stimulans av självkörande grannskapstransporter som hämtar hemma. Det kan minska innehav av egen bil väsentligt. En flotta av sådana självkörande taxin bygger också naturligt på eldrift. Därmed kan utsläppen minskas på riktigt.

Om inte Miljöpartister klamrade sig fast vid kejsarens nya kläder, skulle Sverige också mer målmedvetet kunna satsa på till exempel tekniken att binda koldioxid. Det borde vara en självklarhet om man tar försiktighetsprincipen på allvar.

Kvacksalvare kommer aldrig att rädda klimatet. Snart har du chans att göra skillnad, Per Bolund.


Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, nationalekonom och forskare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Läs fler artiklar i ämnet här:

Publisert:

LÄS VIDARE