Du släpper loss hatet med din film, Åkesson

Debattören: I SD:s valfilm målar partiledaren upp en sanslöst förljugen bild av Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den valfilm som SD går ut med inför valet 2018 är rena fascismen, både till innehåll och form, skriver Per Sundgren. Bilden är ett montage.
Den valfilm som SD går ut med inför valet 2018 är rena fascismen, både till innehåll och form, skriver Per Sundgren. Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. Sverigedemokraterna har nu överträffat sig själva. Jag trodde inte det var möjligt, men alla gränser kan uppenbarligen överskridas.

Den valfilm som SD går ut med inför valet 2018 är rena fascismen, både till innehåll och form.

Just nu är upprördheten stor över att Sverigedemokraten Martin Strid på deras kongress sagt att motsatsen till att vara 100 procent human är att vara 100 procent mohammedan. Kongressen applåderade snällt, men det gick upp för ledningen att detta nog inte var acceptabelt och snabbt beslutades att partiet borde göra sig av med denna medlem. Han hade gjort det som är oförlåtligt, sagt högt det som många Sverigedemokrater tänker.

Detta är ändå sådant som händer hela tiden och som av partiledningen kan avfärdas som effekter av enskilda personers dåliga omdöme.

Den valfilm som SD nu går till val på är något helt annat. Det är Jimmie Åkesson som talar och i ord och bild förmedlar budskapet.

Här målas en bild upp av Sverige som ett land i fullkomligt förfall, ett land som befinner sig i ett inbördeskrigsliknande tillstånd, där våldtäkter och gruppvåldtäkter utgör vardag, där terror är verkligheten och svenskar på våra gator ”attackeras, lemlästas och mördas” och detta mördande ”kommer att fortsätta” till följd av den politik som företräds av socialdemokrater, moderater, landsorganisationen och media.

Men det finns en lösning. Vi ska reda ut detta kaos säger Jimmie Åkesson som i slutet av filmen får framträda i suggestiva närbilder som den ledare som ska rädda oss svenskar.

I denna sanslöst förgrovade och lögnaktiga bild av dagens Sverige känner vi igen den fascistiska propagandan från 1930-talet.

Här finns inget försök att nå människor med rationella argument, samtal och dialog är uteslutet. Allt handlar om att uppväcka känslor av hat och vrede mot dem som genom sin politik bidrar till att människor våldtas och mördas. I förlängningen av detta hat öppnas för ett okontrollerbart våld.

I motståndet mot dem som tillåter detta mördande blir alla metoder legitima.

Det är inte Martin Strid och andra udda figurer inom SD som är problemet. Det är inte heller så att alla SD:s väljare är rasister eller fascister. Med dem ska vi fortsätta dialogen.

Nej, det är Jimmie Åkesson och SD:s partiledning som är problemet. De har en medveten agenda som blir mycket tydlig i denna film.

Det gäller att släppa loss människors sämsta sidor, att skapa mer av konflikter och att öka det hat som snabbt kan övergå i våldshandlingar.

Den europeiska historien har på ett skrämmande sätt visat på de möjliga effekterna av ett sådant våld, men även i Sverige har vi under de senaste åren genom mord och nedbrända flyktingförläggningar kunnat se effekterna av denna propaganda.


Per Sundgren, idéhistoriker och f d kulturborgarråd (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE