Agera nu i stället för att sitta och oroa er!

Slutreplik från Stockholms barnmorskestudenter

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: JOHNÉR
Lägg pengar på löner, en barnmorska per födande och läs WHO:s rekommendationer om förlossningsvård, skriver barnmorskestudenterna.

SLUTREPLIK. Att ni landstingsråd nu är oroade tycker vi är oerhört oroande. Barnmorskor har under flera år vittnat om en kris. I dag när vi ser ett kaos, möter ni det med oro.

Agera! Lägg pengar på löner, en barnmorska per födande och läs WHO:s rekommendationer om förlossningsvård.

Vi skrev ett inlägg angående lönefrågan. Men ni besvarar vår fråga med:

  • Kompetensstegen, som inte rör vår ingångslön. Bland oss finns det milsvid erfarenhet och kompetens som vi anser ska ge en anständig lön. För att klättra högre på stegen behöver vi flera års erfarenhet som barnmorskor och/eller mer universitetsutbildning. Där är vi inte, än.

  • En ny arbetstidsmodell med extra ledighet, tid eller pension för arbete på obekväm arbetstid är bra. Men det bygger på att arbetsmiljön tillåter oss att ta del av paketet.

  • Endast sju av oss studenter som tar examen i januari 2018, har lön under utbildningstiden. Men flera av dem får endast en termin betald, vissa har fått ”erbjudandet” indraget efter överenskommelsen. Många har vid ansökan om betald utbildning fått höra att det inte finns någon barnmorskebrist och därför ingen chans att få utbildningen betald.

Ni påstår att ni ”arbetar på flera fronter för att attrahera, behålla och utveckla medarbetarna”, vilket blir befängt i kontexten av att ni vetat om barnmorskebristen så länge.

Modeller och idéer är viktiga, men det behövs barnmorskor för att förverkliga dem. Fortsätter ingångslönerna vara oanständiga, så är det få av oss som kommer arbeta inom förlossningsvården. Är det inte absurt att vi nu överväger att söka oss tillbaka till sjuksköterskeyrket på grund av lön och arbetsmiljö?

Tack för ett tydliggörande av vilka verktyg och pengar som finns. Men vi ser inte dessa vid lönesättning. Vår uppmaning till er landstingsråd är att följa upp vart dessa resurser har gått.

Och till sjukhusledningar och arbetsgivare inom Stockholms läns sjukvårdsområde: vi väntar nu med spänning på besked från er som sitter med de här tillskotten!


Stockholms barnmorskestudenter #inteunder33000


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM