Jösses grabbar – kräv respekt!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Frank Bergå: Varför är det fritt fram att mobba medelålders män?

Det verkar vara fritt fram att mobba Göran Persson, Thomas Östros och Fredrik Reinfeldt.

Nog är det lite märkligt, det här med mobbning. Vi protesterar högljutt om barn eller arbetskamrater blir måltavlor för omgivningens elakheter. Men det finns en grupp i samhället som det tycks vara fritt fram att håna och förlöjliga. Jag tänker på oss ansvarsfulla, medelålders män med korrekt uppträdande. Vi svenska gubbar i keps och gabardinbyxor får sällan några sympatier och det är helt i sin ordning, att göra sig lustig över oss och betrakta oss som töntar.

Inte nog med att vi är helt osynliggjorda av den yngre generationen. Vi drabbas också hårt av den senaste tråknings-tekniken. Det rör sig om en försåtlig form av jämförande åldersmobbing. En som offentligt utövat denna metod är, märkligt nog, den annars så empatiska Mona Sahlin. Och den som träffades av Monas giftpil var hennes företrädare på partiledarposten, Göran Persson.

Mona är som bekant ett stort fan av rocksångaren Bruce Springsteen och i ett öppet brev till Bruce ”The Boss” ojade hon sig lite skämtsamt över det märkliga faktum, att han och Göran Persson var lika gamla. Båda är födda 1949 och fyller 60 år nästa år. Andemeningen i jämförelsen var helt uppenbar: Göran ser så mycket tråkigare och äldre ut än den läckra rebellen Bruce.

När Göran fick höra vad Mona sagt, så lär han ha blivit rejält sårad i sin manliga stolthet, även om han dolde sina känslor bakom ett diplomatiskt småleende. Göran är ju luttrad i sådana här sammanhang. Han är förmodligen den person som mobbats mest i Sverige i modern tid, möjligen med undantag för Lars Danielsson och Olof Palme. 

Finns det över huvud taget någon annan person i Sverige som det varit lika fritt fram att håna för hans eller hennes utseende? Som ostraffat kunnat avbildas som den gamla sovjetpropagandans rundmagade gulaschbaroner. Att han varit generös mot sina motståndare och använt sakliga argument i debatterna, det har glömts bort.

Här ska sägas att inte heller Fredrik Reinfeldt går fri från jämförande åldersmobbing. I en nyutkommen politisk debattbok påpekas det som en ytterst märklig omständighet, att han faktiskt är ett år yngre än rymdblomman Thomas di Leva. Dessutom är han hela tre år yngre än den snygge Thomas Bodström.

Den 43-åriga Reinfeldt har dock sig själv att skylla. Han har medvetet gått in för att verka äldre och mer statsmannalik, genom att ta på sig en allvarlig min och svarta kostymer i tv. Denna stil har givit honom smeknamnet ”borgarnas begravningsentrepenör” bland de elaka tjänstemännen på Rosenbad.

En annan politiker, som det tycks fritt fram att mobba, är ekonomen Thomas Östros. En känd kolumnist utsåg honom nyligen till Sveriges största torrboll och det brukar framföras som ett fantastiskt faktum, att han är tre år yngre än den häftiga pianisten Robert Wells

Som ytterligare en negativ egenskap anförs att Östros ser ut som en revisor. Revisorer är ju en yrkesgrupp som i årtionden utsatts för omvärldens hån och fördomar. Varför utmålas de alltid som smal-läppade äldre män med stålbågade glasögon och stärkkrage? Den revisor jag ibland anlitar är en kvinna i sina bästa år med humor och skinnkjol. 

Nej, nu får det vara nog med snålblåsten kring oss propra, manliga 50-plussare. Börja med att visa några positiva förebilder i TV som omväxling. Medelålders män är inte bara Ica-Stig, Telia-pappan och deckarseriernas försupna polismän. Nu vill vi mötas med kärlek och respekt och kunna säga, jösses grabbar, befrielsen är nära.

Dagens debattör

Frank Bergå, 59 år,

Malmö, frilansjournalist

Publicerad: