ÅSIKT

Älgjakt på väg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I dag började älgjakten hos oss. I helgen sprang jag som en tätting i skogen och plockade svamp, för att hinna före. Jag som många andra har fördomar. De där älgjägarna skjuter väl på allt som rör sig och då törs åtminstone inte jag ut i skogen.

Men gissa om jag blev förvånad när jag åkte till jobbet.

Satt snällt och körde på en stor allmän väg då jag upptäcker att jag helt plötsligt är mitt i jakten och tillråga på allt mitt i skottlinjen. Jag duckade och trampade gasen i botten, även fast jägarna såg jättesnälla ut. Bäst att ta det säkra före det osäkra var min givna impuls.

Är det inte märkligt att älgjakten får bedrivas över allmänna vägar? Det var minst fyra älgtorn som stod uppradade längs vägen och där satt jägarna med sina skarpladde bössor och väntade på drevet. Vad händer om bilar och långtradare kommer precis när älgen har jagats ut ur skogen på väg mot bilväg och jägare?

En lanthandel får inte ens sätta upp en liten skylt där det står ”Bedas livs” eftersom för många skyltar anses störande för trafiken. Vad är då inte fyra jägare med skarpladdade vapen? Är dettta överhuvudtaget lagligt?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM