ÅSIKT

”Nu tar vi indianer en paus”

DEBATT

Asfaltsdjungelns Indianer: ”Försäljningen av stadsjeepar minskar – vi har lyckats med jobbet”

Allt började i somras, på Östermalms nattöde gator i Stockholm. Den första stammen av Asfaltsdjungelns Indianer gav sig ut, beväpnad endast med flygblad, små gruskorn och de senaste rapporterna om hur klimatförändringarna driver allt fler människor på flykt eller ner i djupare fattigdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alla stadsjeepar vi hittade fick sina däck tömda på luft med hjälp av ett gruskorn i ventilen.

Sedan fortsatte det. Nya indianer dök upp i Stockholm, sedan i Malmö, Göteborg, Karlstad, Falun och så vidare, i totalt tio städer.

I dag, fem månader senare, räknar vi med att temporärt ha oskadliggjort närmare 1 500 stadsjeepar. Våra aktioner har uppmärksammats i samtliga större medier och 129 000 personer har besökt vår hemsida.

Vårt budskap har nått ut. Att åka stadsjeep när världen hotas av klimatförändringarna är ren galenskap. Vi har gjort det besvärligt för dem som insisterar på galenskapen.

För detta har vi fått känna av vad som händer om man ifrågasätter välbeställda mäns självpåtagna rätt att göra vad man vill, bara man har pengar. Att ens vidröra dessa groteska bensinmonster i jeepdräkt har uppenbarligen upplevts som den grövsta av kränkningar.

Vi har mottagit hundratals mer eller mindre dödsförbannade mejl – från dem som gärna vill motivera sitt trängande behov av att köra runt med en fyrhjulsdriven megajeep, från dem som i detalj berättar vad de tänker göra med oss om de får tag på oss, från dem som lovar att blodet kommer att flyta. Vi tycker synd om dessa människor.

Men lyckligtvis verkar det som att våra aktioner har gett effekt. Den senaste statistiken från Bil Sweden visar att de mest populära stadsjeeparna säljer allt sämre. Den mest sålda stadsjeepen Volvos XC90 ökade fram till tidigt i höstas. Våren och sommaren – innan Asfaltsdjungelns indianer spridit sig över Sverige – var en blomstertid för försäljarna av XC90. Men nu minskar försäljningen med 27 procent jämfört med samma period förra året. Samma sak med en rad andra stadsjeepar.

Nu tänker vi inte ta åt oss hela äran för detta. Varje vecka kommer nya rapporter som understryker allvaret i att snabbt agera för att få bort utsläppen av koldioxid. FN:s generalsekreterare Ban Ki Moons uttalande för två veckor sedan sammanfattar läget: ”Världen står på randen till katastrof.” Att människor, med de orden ringandes i öronen, köper de mest bensinslukande bilarna på marknaden är ett tecken på ett minimum av mänsklighet och förnuft.

Budskapet att stadsjeepar inte har något i städer att göra har gått fram och gett effekt. Därför gräver vi ner stridsyxan. Tills vidare. Vi utlyser eldupphör för alla indianstammar i Sverige. Men om vi ser att försäljningen inte fortsätter att minska, eller om klimatkrisen skärps, är stridsyxan lätt att gräva upp igen.

Bakom beslutet ligger också ett par rapporter från stadsjeeps-ägare som ignorerat eller missat vårt brev på vindrutan om att däcken är pysta, kört i väg med tomma däck och hamnat i farliga trafiksituationer på vinterhala vägar. Vi vill inte orsaka mer skada än vad dessa stadsjeepar redan gör dagligen. Därför ser vi en poäng i att ligga lågt under vinterhalvåret.

Många av dem som uttryckt sitt stöd till oss har hållit med om att stadsjeeparna borde förbjudas, men samtidigt påpekat att jeeparna bara är en liten del av problemet med stora utsläpp. Det är naturligtvis sant. Just nu planerar exempelvis våra politiker att satsa 55 miljarder kronor på utbyggnaden av nya motorvägar. Resultatet kommer, enligt deras egna beräkningar, att vara utsläppsökningar på 78 procent fram till år 2030 i Stockholmsregionen.

Även om vi så lyckas rensa gatorna från varenda stadsjeep kommer fortsatt massbilism leda oss rakt in i det klimatkaos vi alla vill undvika.

Och även om vi får stopp på motorvägsbyggena, använder pengarna till kollektivtrafik och skapar bilfria städer kommer vi likväl inte att klara våra klimatmål. Flyget ökar nämligen kraftigt och kan i framtiden komma att utradera alla andra utsläppsminskningar.

Med andra ord: kampen behövs på alla plan. De fossila bränslena måste bort, och de kommer inte att försvinna av sig själva. Vi måste alla fortsätta, och trappa upp, kampen mot de ekonomiska strukturer som vilar på massförbränning av fossila bränslen. Men Asfaltsdjungelns indianer går nu in i en vapenvila och sträcker också ut en fredspipa till alla stadsjeeps-

ägare: Ta chansen. Gör er av med era stadsjeepar nu, utan obehaget av att finna dem pysta. Så undviker vi fortsatta konflikter och kan alla slå in på den nödvändiga vägen, mot ett fossilfritt samhälle.

Dagens debattörer

Asfaltsdjungelns indianer

Aktivistgrupp som har släppt ut luft ur däcken på stadsjeepar.