ÅSIKT

Dubbelmoralen klibbar i munnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Visst är det skönt att vara så där präktigt korrekt. Vi som aldrig har jobbat svart, köpt svart eller ens lockats i tanken. Vi kanske inte är så där värst många i landet. Vi är en liten välbevarad, skuldfri klick som kan stå längst fram och kasta sten på syndaren. Skulle vi trots allt ha syndat räddas vi av dubbelmoralen. Tack och lov för den. Då kan vi med gott samvete skälla på ”dom som gör det” – ministrar och andra makthavare – utan att blanda in oss själva. För det är ju skillnad. Ministrar ska vara ett föredöme för oss andra. De ska leva som de lär. Hur skulle samhället annars se ut? Om vi sedan som obetydliga privatpersoner anlitar en städerska eller en barnvakt utan att blanda in Skatteverket är det en helt annan sak. Det går inte att komma ifrån att det är både krångligt och dyrt att anställa vitt. Varför ska jag betala skatt när ingen annan gör det?

Visst klibbar det lite i munnen?

Svartjobben är numera en självklar del av samhället. Det är inget nytt fenomen, saken har diskuterats i decennier. Med jämna mellanrum kommer rapporter om hur mycket pengar staten förlorar.

Att vi lever i ett samhälle som bygger på att vi gör tjänster åt varandra är acceptabelt, bara inte någon städar åt en överklasskärring på Östermalm. Det är faktiskt finare att anlita en svensk snickare som jobbar svart än en polsk städerska. Klasskillnaderna finns också i svartjobben.

Många politiker, särskilt de åt vänster, spottar ofta och gärna på svartjobbarna. Stämplar dem som osolidariska och tärande. Men några lösningar på problemen har de inte presenterat. Varken vänsterpartiet eller socialdemokraterna skulle drömma om att gå ut med budskapet: ”Har du jobbat svart? Rösta inte på oss!”

Här har politikerna anammat en framgångsrik strategi: Skyll inte på oss, skyll på någon annan. Gärna på direktör Andersson eller på byggare Lundström. Att det skulle vara fel på skattesystemet är uteslutet. Förutsatt att du inte är nyliberal: då ser du svartjobben som en nödvändig systemkritik, åtminstone tills du blir förtroendevald.

Visst fasen klibbar det i munnen.

Vi lever i en ny tid. Det är service- och tjänstenäringarna som försörjer oss numera. Det vore inte dumt med ett skattesystem som är anpassat till människors vardag. Tänk ut nya lösningar i stället för att jaga fuskare.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM