ÅSIKT

Är Nutek nästa nedläggningsprojekt?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Samma dag som Folkrörelserådet Hela Sveriger ska leva informerar om att Vara blivit Årets kommun presenterar Nutek en gigantisk satsning på 60 miljoner för att lyfta tillväxten i storstäderna. Folkrörelserådet ger Vara 10 000 kr som uppskattning för att de ser till att hela kommunen utvecklas. I Vara har man byggt ett konserthus och folk har bildat 20 utvecklingsgrupper som alla arbetar med utvecklingen och tillväxten i kommunen. Så här på lokal nivå begriper de att tillväxt börjar med en liten människa som har en bra idé. Devisen i Vara handlar om framtidstro, stolthet och initiativrikedom.

Nutek jobbar inte med folk utan med program. Ett gäng byråkrater ska sätta fokusen på tillväxt i städerna och då bidrar det, enligt Nutek, till tillväxt i hela landet.

Det är inget nytt. Centralmakten har alltid trott att om Stockholm växer så växer Norrland. De har bara haft ett problem. Det är att tillväxten varit betydligt bättre utanför de stora koncentrationerna som i till exempel Gnosjö och i Norrlands inland. Just nu toppar Haparanda tillväxtligan. Dessutom har denna stödjepunktsidé aldrig visat sig stämma. Inte gynnar det Stockholm att Haparanda nu växer. Tesen att storstäderna är centrala för hela landets tillväxt är bara byråkratisk bullshit!

Jag undrar om regeringen inte borde lägga ner Nutek också: byråkrater för tillväxt; var det detta regeringen visionerade om?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM